Na vsebino

Spoznavanje mitološkega obredja Zelenega Jurija in vzhodne, zahodne in balkanske folklorne dediščine

Minil je lep sobotni dan na 55. Jurjevanju v Beli krajini. Od jutranjih ur, ko je v mestno jedro ljudi privabila črnomaljska tržnica in rokodelski sejmem, pa do poznih večernih ur, ko je še kot zadnja na odru nastopila electro-swing skupina Manouche, je v črnomaljskem mestnem jedru bilo slišati otroški živžav, pogor meščanov, tuje govorice turistov, klepet starih znancev in prijateljev ter obilo glasbe in petja.

Sobotni dopoldan je bil športno obarvan. Na družinski kolesarski izlet po Beli krajini »Goni kolo« se je po 48 ali 80 km dolgi trasi odpeljalo več deset kolesarjev, ki so prekolesarili vse tri belokranjske občine.

Tudi na prvi počitniški dan je bilo s programom poskrbljeno za najmlajše. Starši so naraščaj pripeljali na ogled otroške predstave Čebelici Tinka in Tonja, skupaj z njimi spletali zapestnice iz konopljine vrvice in pri črnomaljskih skavtih ob ognju spoznavali skavtske veščine in igre.

Dogajanje na promenadi je skozi celoten dan popestrila glasba in petje, ki se je razlegalo z malega odra, kjer so nastopile slovenske in tuje etnoglasbene skupine. Pred osrednjim folklornim programom je na glavnem odru nastopila slovenska 6-članska etno jazz skupina Čompe, katere ime izvira iz narečnega izraza za krompir.

Ko je ura odbila 9 zvečer, je bilo osrednje prizorišče festivala v starem mestnem jedru Črnomlja popolnjeno skorajda do zadnjega kotička. Obiskovalci so bili v pričakovanju 2. festivalskega sklopa folklornega program »Ki za kolo, naj gre z nami v kolo…«. Ta večer se je na odru predstavila Metliška folklorna skupina Ivan Navratil, ki je predstavila Metliško obredje. Gre za najstarejši splet plesov, pesmi in iger na Slovenskem, ki je bil letos razglašen za nesnovno dediščino državnega pomena!

Nastopila je tudi domača, črnomaljska folklorna skupina Zeleni Jurij, ki se je predstavila s spletom petih plesov: Tri tičice, Žuberačko, Fruške, jabuke, slive, Carska kasa in Ivanič. Že popoldan je Folklorna skupina Zeleni Jurij Črnomelj v starem mestnem jedru na trgu pri cerkvi sv. Petra predstavila mitološko obredje Zelenega Jurija (znanilca pomladi, ki prinaša plodnost in rast), ki velja za enega najstarejših na Slovenskem.

V nadaljevanju so se po dvakrat predstavile tuje folklorne skupine. Folklorna skupina Mi Peru je v prvem delu predstavila tradicionalne plese Inkov, v drugem pa prvinski ples amazonskega pragozda, za katerega so sestavni deli kostuma lovski loki in perjanice z opičjimi lobanjami in tukanovimi kljuni. Indijska folklorna skupina Spandan se je predstavila z bolj čutnimi plesi z valovitim gibanjem, v katerem opevajo najbolj pomembne človeške vrednote in ljubezenske zgodbe. Za največji spektakel pa je z udarnimi ritmi, avtentičnimi srbskimi nošami, izjemnimi formacijami same odrske postavitve ponovno poskrbela srbska folklorna skupina KUD Sevojno.

Ne zamudite še sklepnega dejanja 55. Jurjevanja v Beli krajini, vabljeni k ogledu folklornega programa »Lepa Anka kolo vodi…«!

Vir: Jurjevanje v Beli krajini

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj