Na vsebino

Srečanje in pohod članic GZ Črnomelj v Adlešičih

Komisija za delo s članicami pri Gasilski zvezi Črnomelj se je odločila, da letošnje srečanje in pohod članic organizira v sektorju Adlešiči dne 25. junija 2022.

Tako smo se tega dne ob 9. uri članice zbrale pred domom Prostovoljnega gasilskega društva Adlešiči. Po ogledu doma in predstavitvi dela, tehnike in opreme sektorskega društva Adlešiči, smo se odpravile na pohod.

Pohod je bil organiziran po Šašljevi učni poti. Ivan Feliks Šašelj je bil v Adlešičih duhovnik, zgodovinar, zbiralec ljudskega izročila, ornitolog in še marsikaj.

V Adlešičih je služboval ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja. Znan je tudi po tem da je leta 1908 popeljal folklorne skupine iz Adlešičev in Bele krajine na cesarski Dunaj ob praznovanju 50. letnice vladavine cesarja Franca Jožefa.

Pohodnice smo se v lepem in sončnem vremenu odpravile po poti po kateri se je po izročilu najraje sprehajal duhovnik Šašelj. Ogledale smo si panoramo Adlešičev in hrvaške vasi nad reko Kolpo ter poslušale zgodbe o povezanosti teh krajev. Nato smo po poteh v Mali Plešivici obiskale novejšo kapelico sv. Mihaela in obnovljeno kapelico, oziroma kip sv. Družine v Malih selih.

Ogledale smo si tudi stog v Malih selih, apnenico in vuglenko, kjer so postavljeni objekti z opisom postopkov za pridobivanje oglja in apna na tradicionalen način.

Mimo obnovljene Vodenice, naravne vodne jame med Velikimi in Malimi seli, ki je včasih oskrbovala obe vasi z vodo, smo se odpravile čez Velika sela, Priložnik, mimo Pobreškega gradu čez Majer na izhodišče poti. Na poti smo se ustavili v zidanicah in domačijah lastnikov, ki so nas prijazno sprejeli ter postregli z okrepčilom. Lastnik kmetije Vučji ogrizek nam je prijazno razkazal proizvodnjo mesnin in ovčjega sira ter nam postregel z dobrotami iz njegove kmetije oziroma predelave.

Seznanile smo se tudi z vsestransko uporabnostjo »gasilskega haka«, ki ga je na tem področju imela vsaka kmetija za reševanje vozov in drugih predmetov iz gorečih objektov.

Po končanem pohodu je sledilo druženje z domačimi gasilci v gasilskem domu Adlešiči.

Srečanje nam bo ostalo v prijetnem spominu, saj je marsikatera od nas te lepe kraje videla prvič.

Po poti nas je vodil in nas seznanil z značilnostmi domači gasilec Niko N.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj