Na vsebino

Sredstva države za osnovni šoli, ne pa tudi za vrtec

OŠ Podzemelj bo dobila prizidek.
OŠ Podzemelj bo dobila prizidek.

Objavljeni so rezultati javnega razpisa za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu v Sloveniji v proračunskem obdobju 2021-2024, v okviru katerega je bilo na voljo 43 milijonov evrov. Prijavo na razpis Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) sta v začetku leta oddali tudi Občini Črnomelj in Metlika. Prva za sofinanciranje naložbe za dograditev OŠ Komandanta Staneta Dragatuš – 2. faza ter za izgradnjo Vrtca Otona Župančiča Črnomelj, enota Loka, druga pa za dozidavo prizidka k OŠ Podzemelj.

Ministrstvo je na podlagi sklepa odobrilo sofinanciranje druge faze dozidave dragatuške šole v višini 1.450.432 evrov. To je dobra novica, saj bi bila naložba, ki je v celoti ocenjena na 2,5 milijona evrov, za sam občinski proračun prevelik zalogaj. S tem bodo v Dragatušu zagotovili manjkajoče prostore in pridobili nove učilnice, zbornico, igralnico za vrtec ter prepotrebne prostore za delo z učenci s posebnimi potrebami.

Občina Metlika je bila na omenjenem razpisu uspešna s projektom dozidave prizidka k OŠ Podzemelj. MIZŠ je na podlagi sklepa odobrilo sofinanciranja projekta v višini 404.362 evrov. Občina je sicer v letošnjem proračunu namenila dobrih 38 tisočakov za pripravo projektne dokumentacije za dozidavo prizidka k šoli. Občina namerava z investicijo rešiti prostorsko problematiko šole in zagotovili optimalne prostorske ter organizacijske pogoje za izvajanje vzgojno izobraževalnega procesa.

Ministrstvo pa ni odobrilo sofinanciranja naložbe v vrtec Loka v Črnomlju. Kot je znano, bo Občina Črnomelj stari del tega vrtca porušila, na njegovem mestu pa nameravajo do julija prihodnje leto zgraditi novo stavbo. Pogodbena vrednost naložbe znaša skupaj z davkom približno 4 milijone evrov. Eko sklad naj bi zanjo prispeval 569.000 evrov, razliko pa bo pokrila občina.

Na javni razpis je sicer prispelo 160 vlog 126 občin, od tega 67 vlog za naložbe v vrtce in 93 vlog za naložbe v osnovno šolstvo. Na razpisu zagotovljena sredstva bo ministrstvo namenilo 13 projektom v vrtce in 27 projektom v osnovno šolstvo. Skupna vrednost vseh na razpis prijavljenih investicij znaša dobrih 91,6 milijona evrov.

Vir: STA, MIZŠ

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj