Na vsebino

Štajerska varda se uri na meji, policija jim ne more nič

Pripadniki Štajerske Varde, ki jo vodi Andrej Šiško, se tudi ta konec tedna usposabljajo ob meji s Kolpo, je mogoče razbrati z njihovih objav na družbenih omrežjih. Takoimenovano "usposabljanje novakov in opazovanje meje" skupaj s Kranjsko vardo, je predvideno za petek in soboto. Prisotni so tudi Primorci, saj po Štajerski in Kranjski vardi, ustanavljajo še Primorsko.

"Ne glede na populistična stališča, je policija dolžna spoštovati zakone"

Policija od Štajerske varde ni dobila nobene najave. "Usposabljanja" ne bodo niti nadzirali, niti zbiranja posameznikov ne bodo skušali preprečiti. "Ne glede na različna populistična stališča, je policija dolžna spoštovati načelo zakonitosti pri opravljanju policijskih nalog, skladno s katerim smejo policisti uporabiti policijska pooblastila le na podlagi in v obsegu, ki ga določa zakon ter na način določen z zakonom ali podzakonskim predpisom," pojasnjuje predstavnica Policijske uprave Novo mesto Alenka Drenik. Ustrezne ukrepe bodo izvedli "v primeru ravnanj v nasprotju z zakonodajo in tudi izvedli ustrezne zakonske ukrepe zoper tovrstne samoorganizirane skupine."

Da bi šlo za prekršek ali kaznivo dejanje, policisti niso zaznali

Aktivnosti Štajerske varde na južni meji potekajo že več mesecev, septembra so jih posnele kamere hrvaške javne televizije HRT. Srečali so se tudi s policijo, v začetku novembra so jih policisti zaznali v neposredni bližini državne meje ob reki Kolpi. "Izvedli so uradne postopke z namenom pravočasnega preprečevanja in odkrivanja kaznivih dejanj in prekrškov. Pri tem niso ugotovili dejstev ali okoliščin, ki bi kazale na elemente prekrškov ali sume kaznivih dejanj ter kršitev drugih veljavnih predpisov," pojasnjuje Alenka Drenik iz Policijske uprave Novo mesto.

Vir: Žurnal 24
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj