Na vsebino

Stara Metlika (220)

Alenka Mežnaršič: Izlet v Italijo

So bli cajti, ki se je hodilo v Italijo, f Trst i f Benetke, malo na izlet malo kupovat. Ja pojma nimam, ki je naš izvrtou, da se gre sz avtobusom za dva dana f Benetke. Sploh ne znam koko je dobu dopust, zakej dok je biu v mesnici je delou petke i svetke. Iše ondej kdej smo se ženili mu Jaklič ni dou dopusta, nego je zapru mesnico i mi smo šli se oženit. Dostikrat sm mu rekla, da mu je šef htel dobro on pa, ne nego v zakon sz fseh šterih.

No tako smo se mi pelali f Benetke na izlet za dva dana. Midva, pa Štricel z ženo, Neredi obedva, smo nekako skupej sedeli. Izpred nas so bli Muc i Veselič. Drugih se skorej ne spomnem več je jako deleč nazej. No ondej si mogu dnar skrit, blo je določeno kulko si ga lahko jmau sz saboj i to f pasoši, da je majster, ki je pregledevou vidu.

Valej vjutro kok je avtobus potegnu so več vlejkli flaše sz šnopsom i drugo kaj so meli duma namočeno f šnopsi. To se je ponujalo fse pofprek, polej so ženske potegnle piškote. Hodili so gor i dol kaj na promenadi sz tstimi flašami i škatlami, sakojakih keksof. No polej so eni več začeli vlejčt sendviče i pohane domače piščance, zakej ondej iše ni Pifka, proizvajala i hranla tstih plavih i vijolčastih piščancof, kok zdej. Ja jih vidit ne morem. Kdej se je to začelo po zraki mejšat od vsakojakih dišaf, so polej na dan pršle iše flaše sz vinom i ceverliko. Moram rečt, da je blo polej jako vesele, narod je popevou fse dok ni malo pred mejo sz makaronarih, šofer reku, da je treba dnar, bi se reklo devize skrit. V glavnem smo to več fsi znali i obvladali, pa seglih je praf, da nas je opozoru. Pred carino smo se naštimali koko spimo i smo nezaiteresirani za unega, ki nas če pregledevat.

Avtobus vstavi, vrata se odprejo i pride majster, strog kaj vrag. Začne sz očih švigat po lodih, vidi torbo na stalaži, čije je to ta naj gre f pisarno. Dobro, pokaže iše druge, nemu jako sumljive tipe, ki jih f pisarni slejčejo do gat. Midva smo dobro prešli, Muca i Veseliča, vzeme glih tako sz saboj. Muc, kdej se obrne mi pade f kiklo škatelca od šibic. Hitro jo stisnem f pest i se delam nedoužno kot devica Marija v oltari. Majster je nekej vidu, gleda po natlih ne vidi n'č, iše enkat se prpogne i grejo fsi dalje po avtobusi i f pisarno. Kdej pridejo nazej gremo dalje, enim so nekej pobrali, ampak ni blo hudega. Taljani so nas pustili brez problema. Spet je b'la veselica do hotela, tam smo dobili sobe i fso prtlago smo lahko tam pustili.

Razpustili so nas, naj si malo ogledamo Benetke, pa smo šli. Najprej so Miran i Štricel fse štacune sz nožih prešli, sej solinger to so najbulji i pr nas jih ni. Sitnarla sm, zakej mene niso noži brigali i nejmen zanimali. Ja sm htela kiklo plisirko i šuškavec. Ampak noži za mesnico i za duma to je blo glavna briga glih tako kok, da smo šli samo zarad tega v Italijo. Kdej sm htela jit sama po štacunah, zakej to ni tako kok f Trsti, ponte roso i nabaviš fse, to je blo malo bulje, sej so male i večje štacunce. Nekar, zgubila se boš i kdu te bo jskou po Benetkah. No polej smo segli šli po tste kikle i šuškafce. Nabavli smo i prašek zakej je biu na daši iše za malega bicikel. Bome smo kupli i gondolo, ki se je fteknilo f šaltar, je svetlo i špilalo.Tsto ak bi kupli al ne, delalo je samo do ondej dok ni mali sz biciklom vseskom zrušu i gondolo i televizor. Palo je na tla, hvala bogi, da se je mali več odpelou, dok je fse dol zgrmelo. TV je biu iše pod garancijo, ni vrag ni bug na servisi ni mogu pogruntat zakej so se fse farbe zmejšale. Popravli pa ga so. Kupli smo i celulojdno punčko za na pojstlo, to je jako lepo kdej pospraviš krevete i punčko gor. Baš me je brigalo vjutro, ak je bla punčka gor al pa ne. Ni blo cajta i ni dobro tople pojstle prekrivat i pogrinat. So jo polej hvala bogi dca raztrančerli. Tako je mama htela, čepraf ni ni ona tako delala.

Kdej smo mi to fse kaj smo hteli nabavli smo šli malo raziskevat nočni život Benetk. Hodili smo, noge so nas bolele, pa smo se fseli ob obali v eno prčvarnco. Vino je blo drago kaj žofran, a bome i voda.Polej so šli moški tam za vogel, ki je blo ceneje i v uno polliterco natakali iz kjanterce. Pršili smo f hotel ampak malo težko . Tam so na tlih sedeli Muc i Veselič, ki so čakali na une, ki so meli nihof kluč od sobe. Oni bi radi šli spat, mi smo šli. Spali smo do poldana zakej Taljani do poldana iše niso na posli.

Spet nas vlejčejo na avtobus i na ogled moranske glažute i cerkve. Pelemo se, Juleta je Stanka porinla do okna, bled je biu kaj zid. Okno je odpru, da se nadiha zraka. Slabo mu je, ga zagovarja. Revež je cel cajt od kaj smo pršli f hotel, izvajou arije iz opere rigoleto. Samo malo šnopsa, zakej klin se sz klinom izbija, i Šticel je več potegnu flašo iz torbe. Parkrat so šluklni, pa je blo fse OK.

Evo pridemo mi f cerkvo do vrat, ja sm mela gol vrat, kaj una golovrata kokuš. Pride majster od cerkve mi ne pusti noter gledat. Dobro, da me je Miran rešu, šou je kupit robec, da sm se zagrnla po vrati. Zdej znam. Hodili smo mi po Markovem trgi i fse povsod, vozili smo se po unih smrdljivih kanalih, kupli iše eno tri zložlive marele. Drugo smo že prej, najbulj važni so bli solinger noži. Ja sm kupla samo eno kiklo, druge so mele po tri i več. Za sestro i mamo i teto i kumo itd. Naša mama pa ni bla zainteresirana za plisirko.

Pelemo se mi na kosilo, tam je bla župa, ki je našim moškim jako pasala i dobrodošla, zakej so meli od snuči mačka. Jemo , ja nism vidla, da bi kej plavalo po župi, nekake drobne zvezdice so ble zakuhane. Miran zajame eno žlico, pa drugo, not plavajo črvički. Jadan je biu, zakej župa bi mu pasla i zmerej jo je rad jeu. Jule, je reku če ti neboš poju, bom pa ja, sej bo črvom težje kok meni i fse je poju. No dali so nam iše nekake makarone sz mesom, ak je blo noter kej živega nismo več gledli, sej so moški to fse sz vinom razkužli.

Tako smo mi zaklučli izlet po Italiji i krenli, fsake tulko cajta smo se fstavli i moški so šli kupit vino f kjantercah, dok smo bli iše na uni strani meje. Veselo je blo fse do naše carine, v zraki je blo več alkoholnih hlapof kok f kaki vinski kleti Pride carinik i fpraševa kaj mamo za carinit. Prašek, marele sicer smo pa bli na izleti. V avtobusi je smrdelo kot, da je kdu prvalou lajt, majster carine je šou na prva vrata not i na zadna v'n, sej ni mogu zdržat. Nič ni carinu. Hvala bogi. Kaj mislite avgustofska vročina avtobus brez klime, švic i vinski duhovi.

Spet je blo veselo, popevalo se je, dok ni zadni moški omagou od pijače i od sreče, ker se je fse prpelalo damuh. Ženske so polej začele slačit kikle, jim je blo pošteno vroče.

Zadna runda je bla na Jugorji pr Petri.

Vir: Stara Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj