Na vsebino

Stara Metlika (221)

Gradnja železniškega mostu čez Kolpo v Rosalnicah leta 1913.

Razglednica je bila žigosana na metliški pošti 16. maja 1913. Založnik neznan. Ema Schmidht, Cesarsko kraljeva poštna oficijantiva v Kranju, Gorenjsko, je lahko prebrala tole: »Velecenjena gospica! Naznanim vam da sem se odločil enkrat poročiti v zakonski stan stopiti. Moja poroka bo 19. maja v Ljubljanski stolni cerkvi. Vas prijazno pozdravlja F. Majzelj«.

Gradbena dela za 80 m dolgi most preko Kolpe je opravilo dunajsko gradbeno podjetje Redlich & Berger. Za jekleno konstrukcijo mostu so zgradili opornike, ki segajo 18 m globoko. Med drugo svetovno vojno so partizani minirali tudi ta most.

Ob prihodu prvega vlaka v Rosalnice so v Dolenjskih novicah 29. 5. 1914 zapisali: »…Ljudstvo je polno navdušenja in pozdravlja burno došle goste. Župani iz Božjakovega Martin Bajuk, iz Drašič Anton Bajuk in Ivan Kramarič iz Radovice pozdravljajo po vrsti ministra. Otroci v Belih nošah nudijo lep pogled v belokranjska nedolžna lica, z lipovimi vejicami so mahali došlim v pozdrav …«.

Iz knjige Božidar Flajšman: 100 let belokranjske železniške proge na razglednicah, 2014

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj