Na vsebino

Stara Metlika (226)

Lovci na kače

Nekdaj so veščino lovljenja kač obvladali mnogi fantje in starejši otroci. Bil pa je to hkrati tudi dokaz poguma. Ob Kolpi in Lahinji je še vedno veliko kač. Prevladujejo nestrupene smokulje in belouške. Vendar tudi modrasi (na sliki) niso redki. V času turistične sezone se sicer umaknejo od bolj obljudenih kopališč. Fotografiji sta nastali v drugi polovici petdesetih let (verjetno 1957) prejšnjega stoletja ob Lahinji v bližini njenega izliva v Kolpo (Primostek). Na prvi fotografiji so Otmar Šturm, njegov bratranec, Jure Matekovič in Tone Bukovec. Fotograf je skoraj zanesljivo Jože Kambič.

O lovljenju kač pripoveduje Franci Gornik:
Res je na sliki modras z rožičkom na glavi, čeprav se modrasi, ki so močnejši zadržujejo višje in so pregnali gade v nižine. So pa modrasi bolj strupeni in ni nič posebnega, če se ga najde tudi v nižinskih predelih na kakšni leski. Verjamem, da je bil pri tem ulovu prisoten tudi J. Kambič saj je bil dober iskalec in lovec na kače. Naučil nas je kako se s svežo leskovo palico, prerezano cca 20 cm po dolžini in potem v precep vstavljeno drugo palico, ujame kačo. S takim orodjem počaka na plen. Vedel je kje so primerna mesta za kačo in jo tam tudi našel. Z drugo palico jo je prizemljil in potem takoj za glavo s to pripravo ukleščil. Tako je ni poškodoval in nikoli nisem opazil, da bi bil krut do narave. Kačo smo odnesli kakšnih 300 m od tabora in jo spustili. Čez par dni smo v taboru opazili enako kačo, jaz bi prisegel, da je bila ista, nisem pa prepričan. Sam nisem bil tako korajžen in spreten kot Kambič.

Tudi Jože Mihelčič ima kačje izkušnje in sicer v dialektu:
Ja sm naredo faks iz lovlenja kač na Suhoru. Tam sm hodo v prvi i drugi razred. Profesori za lovlenje kač so bli obodva Metlajčki, ki so kače nosili i v razred. V Metliki smo pol kače lovili na Koupi. Postopek je bil tak. Ko je kdu zagledau kačo, smo mi fantini valej prtekli tam, primli kačo za rep i jo zavrteli. Z drugo roko smo pol potegelni po kači do vrata i jo stislni za vrat. Včasih je šlo kej i narobe. Tak je Francita kača vgrizlna za ritnico i je jmo pol velko hrapo na riti cel mesec.

Originalne fotografije hrani Marko Matekovič.

Vir: Kamra/Ljudska knjižnica Metlika.

Vir: Stara Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj