Na vsebino

Stara Metlika (229)

Express – Pozdrav iz Metlike!

Razglednica, odposlana 22. aprila 1903 iz Metlike v Griblje. Duhovita razglednica očitno smeši pristojne, ker se nikakor niso mogli dogovoriti o gradnji belokranjske železniške proge. Prizadevanja za progo Novo mesto–Metlika oz. za belokranjsko progo so namreč trajala pol stoletja. Očitno imajo tovrstne zamude pri nas žlahtno tradicijo. Pomislimo samo na »hitro« cestno povezavo oz. t.i. tretjo razvojno os med Novim mestom in Belo krajino, ki je za deželo ob Kolpi nujna.

Sporočilo, ki ga je pošiljateljica razglednice poslala učiteljici v Griblje (zapisano na slikovnem delu), ironično sporoča: »Danes se pripeljem s tem vlakom v Griblje. Te pozdravlja tvoja (Marica?) Fani Mežnaršič«. Tudi dobrih deset let kasneje, ko je bila proga le zgrajena, se je trasa izognila Gribljam za približno šest kilometrov. Za risano upodobitev lokomotive je služila avstrijska tovorna parna lokomotiva Južne železnice;Südbahn 29, ki so jih izdelovali v letih 1860‒1869, po letu 1932 je dobila oznako JDŽ 124. Od leta 1970 je kot naša najstarejša ohranjena lokomotiva eden glavnih razstavnih predmetov slovenskega železniškega muzeja.

Iz knjige Božidar Flajšman: 100 let belokranjske železniške proge na razglednicah, 2014

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj