Na vsebino

Stare fotografije Črnomlja v tednu, ki je za nami

Minuli teden je bil na profilu Črnomelj fčasih zelo pester. Mnogo fotografij ste nam poslali za objavo (nekatere še "čakajo v vrsti").

Naslovno fotografijo s celotno zgodbo nam je poslala Nastasja Schweiger. Na fotografiji so: Pavla Papež (Rojc), Jože Schweiger (Rojc), Angela Kvas (teta Radka Poliča - Raca), fotograf Ivan Pirnat, Tilka, Lojze in France, Pavla, Pepca, Tone. Nastasja ravno tako vsako nedeljo zvečer poskrbi za prispevek oz. zgodbo iz Črnomlja na naši spletni strani.

Darko Kočevar je poslal fotografijo (št. 2 v galeriji) svojih staršev z izleta. Seveda ni nič manj pomembna "Škoda 1000 MB".

Alojz Črnič z Bednja je bil moj stari oče. Doma hranimo njegov potni list, v katerem je kar nekaj žigov o obisku Nemčije tik pred in celo med 2. sv. vojno (foto 3).

Stane Lozar (foto 4) med "kalanjem" drv pred hišo, ki je stala ob današnji NLB (glej fotografijo 10).

Nekdanja šola v Dobličah se nahaja na 5. fotografiji, na FB profilu Črnomelj fčasih pa izčrpen zapis o zgodovini le-te.

Katarina Špringer nam je poslala fotografijo "Pečanova žlahta" (foto 6). Posnetek je iz leta 1911.

Zgodbo o Preločanu, ki mu je za 100 let čestitala britanska kraljica, smo si izposodili na spletnem portalu Preloka.si (foto 7).

Na 8. fotografiji je vesela družba v gostilni Kolbezen. Spomin na veselo družbo nam je poslal Robert Lozar, s skupnimi močmi pa smo prišli do imen druščine in letnice 1966.

26. in 27. junija 1958 so ribiči z lopatami pobrali iz vode 4632 rib v skupni teži 8961 kg. Ribe so zakopali vzdolž vode. (foto 9).

Fotografija 10: Še en zanimiv pogled na črnomaljsko mestno jedro. "Glas" salon ob gradu, stavba ob današnji banki, ki je več ni, včasih pa je bila gostilna.

Ohcet v Radencih (Loknerovi). Fotografija 11. Več podatkov nam zaenkrat ni uspelo pridobiti.

Naslednja fotografija (št.12) je požela veliko zanimanja, všečkov in komentarjev ...

Julij Skubic nam je poslal fotografijo lovca. Predvideva, da je na njej Vojko Kvas starejši (foto 13).

...četri oka i dva brka, je mela Tribučka ščuka. Kraj dogajanja; prostori GD Tribuče okrog leta 1965 (foto 14).

Rudarsko športno društvo, ki je delovalo v sklopu Delavsko prosvetnega društva Svoboda, je zaživelo leta 1955. Fotografijo št. 15 nam je posredoval Matej Špec.

Po moji oceni je ena bolj zanimivih fotografij v minulem tednu delo Frana Vesela. Fotografija je stara natanko 100 let (foto 16).

Najstarejša fotografija preloških gasilcev (28.8.1938) je v naši galeriji kot fotografija 17.

Petra Madronič nam je poslala fotografijo, ki je nastala pred gostilno Kapš v Prelesju okoli leta 1900 (foto 18).

Branko Jerman nam je poslal več fotografij. Ena od teh je tudi ta, ki prikazuje bunker pred Vrbanovo hišo v danes semaforiziranem križišču v Črnomlju (foto 19).

Praznovanje 1. maja v Starem trgu ob Kolpi. Letnica nam ni znana (foto 20).

Tone Novoselov iz Dolenjcev na motokrosu leta 1975 (foto 21).

Majda Pezdirc: "Šola v Gribljah, obdobje po 2. svetovni vojni." (zadnja fotografija v naši galeriji).

Že samo bežen pregled preteklega tedna je več kot zanimiv, a ne? Tudi vi ste vabljeni, da obiščete Facebook profil Črnomelj fčasih. Mogoče boste nekatere fotografije videli prvič, seveda pa je zelo dobrodošlo, če iz svojega arhiva delite stare fotografije z nami. Najbolje bo, če nam jih pošljete na elektronski naslov [email protected] poleg pa pripišete vsaj osnovne podatke. V kolikor tudi tega ne veste, bomo mogoče s skupnimi močmi prišli do letnice nastanka, do imen oseb na fotografiji ...

V kolikor nimate Facebooka in ga ne želite imeti pa ne skrbite. V prihodnjem koledarskem letu bomo stare fotografije in zgodbe delili tudi na spletni strani Radio Odeon. K sodelovanju smo že povabili profila "Stara Metlika" in "Semič v starih cajtih".

Vir: Črnomelj fčasih
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj