Na vsebino

Starši OŠ Mirana Jarca naj bi za delovne zvezke plačali od 400 do 500€ več!

V skladu z 12. členom Pravilnika o upravljanju učbeniških skladov je med pristojnostmi sveta staršev tudi ta, da do 10. junija poda vsakoletno soglasje za skupno nabavno ceno delovnih zvezkov.

Letos je na OŠ Mirana Jarca predlagana cena za nabavo delovnih zvezkov skoraj 900€ za vseh devet razredov, medtem ko vsakoletna raziskava ZASSS, ki zajema četrtino vseh osnovnih šol, kaže, da v večini starši plačajo med 400-500€ za delovne zvezke v devetih letih.

Mesec dni, oz. od 8. 5. 2019, smo si v Svetu staršev OŠ Mirana Jarca Črnomelj prizadevali dobiti kakršnokoli pojasnilo od pristojnih, zakaj je pri nas cena višja od katerekoli druge šole v raziskavi 113 šol in praktično podvojena ali celo potrojena v primerjavi s šolo, ki ima najnižjo nabavno ceno.

Ravnatelj, g. Mužar, ki mora po pravilniku pridobiti soglasje od sveta staršev za nabavno ceno in nato določiti seznam delovnih zvezkov, pa v vsem tem času ni niti poskušal pojasniti 400-500€ višjo nabavno ceno delovnih zvezkov. Do cene se enostavno ni želel opredeliti. Zdi skrajno neetično, da bi brez prejetega pojasnila ogromne cene, v imenu socialno najšibkejših družin dal soglasje k tako visoki ceni delovnih zvezkov. Pri tem pa očitno nisem sam, saj Svet staršev na zadnji dopisni seji ni dal soglasja ravnatelju za tako visoko ceno v okvirnem znesku 888€.

Prav nihče od staršev ni ugovarjal strokovnemu naboru strokovnega aktiva učiteljev, ki mora po pravilniku ravnatelju predlagati seznam delovnih zvezkov. Kljub večkratnemu poudarjanju, da starši ne dvomimo v strokovnost zaposlenih in strokovnost izbire gradiva, pa so se pojavili očitki, da posegamo v strokovne odločitve šole. To ne drži! Ravno nasprotno!

Namesto odgovora o visoki skupni nabavni ceni pa je ravnatelj do 10. junija navedel uspehe naših otrok v zadnjem času in jih pripisal zgolj prizadevanjem šole. Starši, ki vlagamo ure in ure v naše otroke izven šolskega časa pa očitno z uspehi naših otrok nimamo opraviti nič?

Svet staršev je, po pojasnilih Minsitrstva za izobraževanje, znanost in šport, zgolj posvetovalni organ ravnatelja in naši sklepi za ravnatelja niso obvezujoči. Zakaj hoče ravnatelj odgovornost za tako visoko ceno gradiv in celo izbor gradiv (kar je v nasprotju z omenjenim Pravilnikom) na vsak način prenesti na starše ni jasno.

V petek, 14. junija, pa je OŠ Mirana Jarca poslala zavajajoč dopis vsem staršem šole, da obžalujejo, da strokovni nabor z utemeljitvijo na Svetu staršev ni bil sprejet. To ne drži, saj v Svetu staršev o tem ne smemo sploh glasovati. Nabor se predlaga ravnatelju in ne staršem. Tukaj je pravilnik jasen. Očitno ravnatelj, Boris Mužar, ni sprejel in določil nabora do 14. junija, kakor določa Pravilnik, da sedaj strokovni svet prosi starše in Svet staršev za pomoč, da potrdimo njihov predlog delovnih zvezkov.

Z veseljem bi podali potrditev nabora, pa nam Pravilnik tega ne dopušča. Ravnatelj, ki bi se po pravilniku moral, se z nami o nedopustno visoki ceni ne pogovarja, čeprav ga je Svet staršev, skladno z zakonom, pozval k oblikovanju delovne skupine za skupni dogovor o ceni. Imamo popolno ignoranco s strani ravnatelja na tem področju. Iz dopisa vsem staršem je razbrati, da bo delo otrok brez delovnih zvezkov v prihodnje oteženo. Iz česar gre sklepati, da se je ravnatelj, Boris Mužar, samovoljno odločil, da kljub izdelanemu naboru strokovnega aktiva, delovnih zvezkov za naše otroke ne bo.

V Svet staršev od ravnatelja nismo prejeli znižane nabavne cene za 34,96€, kar navaja dopis staršem in tudi če bi je bi bila naša cena še vedno najvišja od 113 šol.

Delovanje ravnatelja, Borisa Mužarja, mimo postopkovnih pravil in z očitnim izsiljevanjem tako Sveta staršev kot strokovnih organov šole, ki se zdaj k staršem obračajo za pomoč, se nam zdi skrajno nedopustno. Nekaj tukaj resnično ni jasno oz. ustrezno urejeno, saj dopis tudi sporoča, da se je ravnatelj, Boris Mužar, odločil otežiti delo tudi našim otrokom, da bi izsilil tako visoko ceno brez pojasnil.

Nedavno je inšpektorat ugotovil sporno sestavo Sveta zavoda in pomanjkljivo sestavo Sveta staršev. Ob tem pa inšpektorat in ministrstvo pojasnjujeta, da je za zakonitost delovanja zavoda odgovoren ravnatelj.

Tako smo v Svetu staršev imeli prvo sejo v legitimni sestavi letos in starši so me izvolili za novega predsednika, saj je prejšnja predsednica pojasnila, da je pred leti podpisala pogodbo za večletno predsedovanje Svetu staršev kar z ravnateljem (kar je seveda v nasprotju z zakonom). Imenovana sta bila dva nova predstavnika staršev v Svet zavoda in potrjen je bil dosedanji član, Kruno Bošnjak, ki je prejel 100% podporo v vseh izpolnjenih glasovnicah.

V letošnjem letu se soočamo tudi s primeri nasilja. Od začetka šolskega leta pa se vleče vprašanje, zakaj ravnatelj, g. Mužar, ni sprejel ponujene ustrezne dodatne strokovne pomoči za nekatere naše otroke z odločbo Zavoda za šolstvo. Iz dopisov je razvidno, da je OŠ Mirana Jarca 24. 8. 2018 Zavodu za šolstvo (ZRSŠ) pisala, da se "je zakompliciralo glede ur dodatne strokovne pomoči socialnega pedagoga" in da so pred kratkim dobili sporočilo iz druge šole, da jim "odpoveduje sodelovanje". To se je zgodilo 2 uri zatem, ko so prejeli dopis s ponudbo za ustrezno dodatno strokovno pomoč socialnega pedagoga. Tri dni kasneje je OŠ Mirana Jarca neresnično navedbo ponovno ponovila v dopisu ZRSŠ.

S to in ostalo problematiko so bili seznanjeni tudi vsi občinski organi, župan ter Svet zavoda OŠ, vendar se vsi izmikajo in menda čakajo inšpektorat, ki pa že 6 mesecev ni podal svojih ugotovitev.

Težko je razumeti, da za pojasnilo, zakaj je OŠ Mirana Jarca pisno in z neresničnimi navedbami zavajala Zavod za šolstvo, ravnatelj, Boris Mužar, Svet zavoda in župan potrebujejo ugotovitve inšpektorata. Kako, da za pojasnilo dejanj šole ravnatelj potrebuje ugotovitve organov iz Ljubljane? Mar niso naši otroci na prvem mestu?

Svet staršev je v skladu z zakonom pozval Svet zavoda v obravnavo problematike zavajanja ZRSŠ in dolgoročne rešitve nasilja na OŠ. Svet zavoda je predlagani vsebini sicer uvrstil na dnevni red torkove seje 18. 4. 2019, vendar vodstva Sveta staršev na sejo sploh niso povabili. Kar je naravnost neverjetno, saj medtem ravnatelj, Boris Mužar, ob vsaki priložnosti pojasnuje, da si želi sodelovanja s starši. Žal praksa kaže nasprotno.

Na sejo Sveta zavoda vabljeni član Sveta zavoda, g. Bošnjak, pa ugotavlja, da je glede na zastavljen dnevni red seje, verjetno večini v Svetu zavoda v večjem interesu ponovno imenovanje ravnatelja, g. Mužarja, kot odgovori o zagotavljanju dodeljene ustrezne pomoči otrokom s strani g. Mužarja. Sklepa tudi, da je taka ignoranca do staršev, strokovnega aktiva in naših otrok posledica tega, da si je Boris Mužar skupaj s predstavniki občine v Svetu zavoda že zagotovil dovolj glasov za nov mandat.

Vsa izpostavljena problematika se tiče vodstva šole in ne zaposlenih, ki se resnično trudijo v razredih naših otrok - za kar smo jim starši iskreno hvaležni.

Priponke

Vir: Svet staršev OŠ Mirana Jarca Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj