Na vsebino

Svetovni dan učiteljev v Poljanski dolini

Že od Mednarodne konference o izobraževanju v Ženevi leta 1993 obeležujemo 5. oktober kot Mednarodni (ali tudi svetovni) dan učiteljev. Na ta dan leta 1966 so bila sprejeta Priporočila o položaju učiteljev, ki določajo pravice in dolžnosti vzgojiteljev in učiteljev ter veljajo še danes.

Učitelji Osnovne šole v Starem trgu ob Kolpi, s katero Javni zavod Krajinski park Kolpa zelo dobro sodeluje, so se na ta praznik odpravili na popoldanski izlet z električnimi kolesi do Fare. Kljub prazničnemu dnevu pa so imeli učenci redni pouk. Šola v Starem trgu, ki nima ravno veliko učencev, je z vztrajnostjo šole in lokalne skupnosti še vedno devetletka.

Ima pa šolstvo v teh krajih kar dolgo zgodovino. Občinski veljaki naj bi njeno predhodnico – Ljudsko šolo ustanovili že leta 1820, prvo šolsko zgradbo pa je Stari trg dobil 1844 leta.

Leta 1941, tik pred pričetkom II. svetovne vojne so v Starem trgu ob Kolpi učile tri učiteljice (ena od njih je ravnateljica Ana Koman) in dva učitelja. Ti so skupaj skrbeli za vzgojo in izobraževanje 74 deklic in 75 dečkov. S pričetkom vojne sta v Starem trgu ostali le dve učiteljici, ki sta zaradi zasedbe pritličja šole (italijanska vojska), izmenično učili v eni učilnici. Vsak oddelek je imel do konca šolskega leta pouk trikrat tedensko. Prihodnje leto – spomladi 1942 sta italijanska vojska in policija zasedli še ostale prostore in šola se je preselila v grajsko poslopje v pol ure hoda oddaljeni Predgrad. S posameznimi prekinitvami in premeščanji učiteljev je pouk potekal do marca 1945. Prvo redno učiteljico Ivano Šuklje in učitelja Lada Petriča (absolventa partizanskega učiteljskega tečaja v Tuševem dolu in Dobličah) dobijo v Stari trg zopet 25. maja 1945.

V šolskem letu 2020/21 je Osnovno šolo Stari trg ob Kolpi, ki jo vodi ravnateljica Mojca Butala, obiskovalo 20 deklic in 20 dečkov iz precej velikega in razvejanega šolskega okoliša – 30 otrok ima organiziran šolski prevoz. Tudi zaradi tega ima šola specifično organizacijo prehrane, saj vsi učitelji in učenci ob prihodu v šolo skupaj zajtrkujejo. Zunanji sodelavci pa smo ob priložnosti delovnega obiska prav tako povabljeni k skupnemu obedu… V sklopu osnovne šole deluje tudi vrtec, ki ga je lani obiskovalo 19 otrok.

Vir: KP Kolpa
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj