Na vsebino

Take o jabolkih za moljčke

Simbolizem jabolka je zelo obširen in ga najdemo v vseh mitologijah in kulturah po svetu.

Jabolka so simbol modrosti, ljubezni, obilja in zdravja in s pravljicami o njih smo želeli knjižnim moljčkom in njihovim staršem zaželeti srečno in zdravo novo leto.

Januarska srečanja knjižnih moljčkov za pet skupin so potekala ob četrtkih v Knjižnici Črnomelj in v Spominski hiši Otona Župančiča v Vinici (5. 1., 12. 1, in 26. 1. 2023). Srečanje knjižnih moljčkov v Krajevni knjižnici Semič je zaradi bolezni knjižničarke odpadlo.

Družili smo se s kamišibaj zgodbo o jabolku. Na jablani je dozorelo samo eno jabolko, člani družine so se prepirali zanj, potem pa je prišla koza in ga pojedla. Sledila je pravljica o zlatem jabolku, ki ga je šla iskat deklica za svojo bolno mamico. S pomočjo sivega dedka in črnega ptiča ji ga je uspelo najti. Zanj je dobila veliko denarja in mamici kupila zdravila in hrane, tako da je mamica ozdravela in sta srečno živeli do konca svojih dni. Spoznali smo tudi dve ljudski pesmici, ki izhajata iz Bele krajine: Igraj v kolo, jabolko in Našla sem jo.

V ustvarjalnici so otroci iz odpadne embalaže izdelali jablane z zlatimi jabolki. Na koncu pa smo se še posladkali s koščki jabolk.

Vir: Knjižnica Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj