Na vsebino

Talenti - razstave mladih likovnikov v knjižnici

V avli Knjižnice Črnomelj je včeraj potekalo odprtje skupne razstave izbranih likovnih del mladih likovnih ustvarjalcev, kateri so svoja dela razstavljali v letošnjem letu.

Projekt je Knjižnica Črnomelj, na pobudo akademskega slikarja Roberta Lozarja, pričela leta 2015. Njegov namen je ponuditi talentiranim učencem in dijakom možnost in priložnost, da se s svojimi likovnimi izdelki predstavijo širši javnosti. Prvič smo omenjeni natečaj razpisali septembra leta 2015, na katerega se je prijavilo 14 učencev in dijakov iz različnih belokranjskih šol, strokovna komisija pa je izbrala 8 kandidatov za razstavo. Ob zaključku sezone smo pripravili tudi skupno razstavo, takrat v Cerki sv. Duha.

V preteklem šolskem letu je sledil 2. likovni natečaj, na katerega se je prijavilo 12 učencev in dijakov. Le te je nato oktobra 2017 pregledala in ocenila tričlanska strokovna komisija in izbrala 6 kandidatov za razstavo. Strokovna komisija, v sestavi profesoric likovne umetnosti Špele Vraničar in Jasmine Strugar ter akademskega slikarja Roberta Lozarja, je za posamezne razstave v knjižnici izbrala naslednje kandidate: Neli Dražumerič, Urško Jurajevčič, Aneja Kobeta, Evo Konda, Gala Stoparja ter Džino Fortun.

Izbrani so imeli tako priložnost, da se s svojimi likovnimi izdelki predstavijo javnosti, saj smo na mesečni ravni organizirali otvoritev razstave v Knjižnici Črnomelj.

Na otvoritvi sta spregovorila tudi akademski slikar, gospod Robert Lozar, ter direktorica knjižnice, gospa Anja Panjan Trgovčić, katera sta poudarila pomen tovrstnih dejavnosti tako za posameznika kot za celotno družbo.

Del umetnosti je prav gotovo tudi glasba, za katero že drugo sezono poskrbijo mladi in nadarjeni glasbeniki iz Glasbene šole Črnomelj. Na tokratni skupni razstavi se je predstavil kvartet klarinetov, katerega sestavljajo Neža Žalec, Alex Ferfolja, Iva Pezdirc in Sara Absec. Njihova mentorica pa je profesorica Katja Draginc.

Današnja skupna razstava ne pomeni konca temu lepemu in izvirnemu projektu, temveč tudi nov začetek. Konec meseca novembra smo namreč zaključili z razpisom na 3. likovni natečaj, izbrani so tudi že novi razstavljavci. Prvi izmed njih se bo javnosti predstavil že januarja.

Ogled razstavljenih del bo na ogled do konca januarja 2019.

Vir: Knjižnica Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj