Na vsebino

To so razkrili rezultati analiz vzorcev vode v Kolpi

Foto: domačija Kuzma
Foto: domačija Kuzma

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, oddelek v Novem mestu, je pripravil poročilo o primernosti Kolpe in Krke za kopanje. Vzorčenje so opravili 19. in 20. junija na krajih, kjer se ljudje pogosto kopajo, niso pa zajeta v državnem monitoringu kopalnih voda.

Opravili so terenske, mikrobiološke in kemične analize. V okviru mikrobioloških preiskav so določali najverjetnejše število Escherichia coli in intestinalnih enterokokov. V okviru sanitarno-kemične analize pa so ugotavljali barvo vode, prisotnost amonija, nitratov, fosfatov, anionskih detergentov, mineralnih olj in fenolnih snovi.

Vzorce vode v Kolpi so vzeli le na dveh mestih, in sicer v kampu v Križevski vasi in v Želebeju nad jezom. Rezultati analiz so pokazali, da je voda v Kolpi odlične kakovosti in primerna za kopanje.

Kljub ugotovljeni ustreznosti voda za kopanje, v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano priporočajo oz. opozarjajo:

  • vode ne smemo uporabljati za pitje ali pripravo hrane,
  • med kopanjem se moramo izogibati požiranju vode, še posebno to velja za otroke,
  • po kopanju priporočajo prhanje z zdravstveno ustrezno pitno vodo.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj