Na vsebino

Toliko okužb so potrdili včeraj

V četrtek so v Sloveniji ob 658 PCR-testih in 5300 hitrih antigenskih testih potrdili 1607 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v četrtek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 78 bolnikov, na intenzivnih pa osem. Umrla sta dva bolnika s potrjeno koronavirusno okužbo.

Skupno je bilo v četrtek hospitaliziranih 324 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi in s covidom-19, kar je pet več kot dan prej. Na intenzivnih oddelkih je bilo v četrtek s potrjeno okužbo skupno 15 bolnikov, en manj kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1570, kar je pet več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 999, kar je 15 več kot dan prej, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Po podatkih Sledilnika za covid-19 so včeraj v Beli krajini potrdili 34 novih okužb: Črnomelj 18 (dan prej 17), Metlika 13 (dan prej 15), Semič 3 (dan prej 11).

Sledilnik kaže, da je trenutno v Beli krajini 525 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 253, Metlika 186, Semič 86.

Predstavili priporočila za obvladovanje epidemije

Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa, ki deluje na NIJZ pod vodstvom epidemiologa Maria Fafangla, je danes predstavila priporočila za obvladovanje epidemije covida-19. Med njimi je tudi priporočilo za delo na domu vsem ranljivim skupinam in starejšim od 60 let, vsem pa priporočajo uporabo zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih.

Fafangel, sicer tudi predstojnik centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je na današnji novinarski konferenci izpostavil pomen upoštevanja splošnih in že dobro poznanih higienskih priporočil, kot so vzdrževanje medosebne razdalje, pravilno umivanje rok, razkuževanje rok, higiena kašlja ter učinkovito prezračevanje zaprtih prostorov.

Posvetovalna skupina ob tem v trenutni epidemiološki situaciji priporoča delo na domu vsem ranljivim skupinam in starejšim od 60 let. “Pozivamo delodajalce, da to tudi omogočijo, na drugi strani pa odločevalce, da uredijo zakonsko podlago dela na domu,” je dejal Fafangel. Kot je poudaril, je to osnova za dolgotrajno sobivanje z virusom.

Prav tako je vsem ranljivim skupinam in starejšim od 60 let, ki zunaj svojega gospodinjstva ne morejo vzdrževati zadostne medosebne razdalje oz. se nahajajo v natrpanih zaprtih prostorih “zelo močno priporočena” uporaba zaščitnih mask. Za celotno prebivalstvo pa posvetovalna skupina maske priporoča v vseh javnih zaprtih prostorih. “To pomeni javni prevoz, to pomeni trgovine, to pomeni kinodvorane, to pomeni nakupovalni center,” je primere naštel epidemiolog.

Ob tem pozivajo, da se takoj uvede obveza nošenja mask znotraj zdravstvenega sistema, in sicer v skupnih zaprtih prostorih v bolnišnicah, zdravstvenih domovih, lekarnah, pa tudi v domovih za starejše in drugih socialnovarstvenih zavodih. “Ne pozabimo, maska je skrb zase in skrb za druge,” je poudaril.

Pomemben del obvladovanje epidemije je tudi ukrep testiranja. Po besedah infektologinje z ljubljanske infekcijske klinike in ter članice delovne skupine za področje klinične obravnave in zdravljenja Mateje Logar primarna preiskava trenutno ostaja testiranje s hitrimi antigenskimi testi. V naslednjih tednih nameravajo okrepiti PCR-testiranje, ki omogoča tudi nadaljnje sekvenciranje za ugotavljanje prisotnosti podrazličic.

Za osebe s simptomi koronavirusne okužbe velja, da ostanejo doma in s tem omejijo sekundarne prenose. Izolacija še vedno traja sedem dni od začetka simptomov, nato jo je mogoče prekiniti z negativni rezultatom hitrega antigenskega testa. Pomembno je tudi, da osebe s sumom na okužbo testiranje opravijo čim prej, saj hitra diagnoza omogoča učinkovitejše zdravljenje. Na voljo sta namreč zdravili remdesivir in paxlovid, ki sta za preprečevanje težjega poteka učinkoviti zgodaj v poteku bolezni.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ob tem zagotovil, da bodo vse ukrepe in priporočila sprejemali v sodelovanju s strokovnjaki ter da bodo javnosti pravočasno predstavljeni in se ne bodo spreminjali čez noč. “Pripraviti želimo odprt model, kar nam omikron v tem trenutku omogoča, poskrbeti pa moramo za ranljive skupine. Prizadevali si bomo, da ostaneta tako družba kot naš zdravstveni odprt,” je dejal in poudaril, da se bomo s covidom-19 morali naučiti živeti.

Vir: STA, Sledilnik covid-19

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj