Na vsebino

Torek je prinesel nov rekorden prirast okužb

Včeraj so po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje ob 19.438 PCR-testih potrdili 12.286 okužb z novim koronavirusom. Gre za daleč največje število potrjenih primerov v enem dnevu doslej. Delež pozitivnih testov je bil 63,2-odstoten.

Državni sekretar na ministru za zdravje Franc Vindišar je v današnji oddaji Televizije Slovenija Dobro jutro dejal, da so tudi včeraj del testov zaradi preobremenjenosti laboratorijev prenesli na današnji dan. Po njegovih besedah naj bi vrh petega vala epidemije covida-19 dosegli v naslednjem tednu, natančneje 26. januarja.

Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 84.262 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje pa znaša 7576. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 3982. Opravili so tudi 88.244 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo s PCR-testi.

V bolnišnicah se zdravi 566 covidnih bolnikov, kar je devet manj kot dan prej. Od tega je na oddelku intenzivne terapije 151 bolnikov, štirje manj. V torek je umrlo osem covidnih bolnikov.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 so včeraj v Beli krajini potrdili 179 novih okužb: Črnomelj 92 (dan prej 120), Metlika 54 (dan prej 48), Semič 33 (dan prej 30).

Sledilnik kaže, da je trenutno v Beli krajini 1425 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 788, Metlika 419, Semič 218.

Dodatne izjeme od karantene in spremenjen protokol PCR-testiranja

Od danes velja novi protokol PCR-testiranja. Za osebe brez simptomov je predvideno, da opravijo hitri test ali se samotestirajo. V primeru pozitivnega izvida gredo na PCR-testiranje. Osebe z znaki okužbe s koronavirusom pa so uvrščene v dve skupini. V prvi so ranljive skupine, ki jih na PCR-testiranje naroči osebni zdravnik, ostali pa za PCR-test najprej potrebujejo pozitivni izvid hitrega testa ali samotesta.

Med izjeme od karantene od danes spadajo tudi zaposleni v zdravstvu, sociali in šolstvu, ki se bodo morali po tveganem stiku z okuženo osebo sedem dni vsakodnevno testirati in uporabljati zaščitne maske FFP2.

Med izjeme zdaj spadajo tudi predšolski otroci, učenci, dijaki, študenti in udeleženci izobraževanja odraslih, če bo do visoko tveganega stika prišlo v okviru šolanja. Tudi navedeni se bodo morali sedem dni testirati.

Vir: STA, Sledilnik covid-19

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj