Na vsebino

Tradicionalni pohod ob dnevu državnosti

Ob dnevu državnosti, 25. junija, je Policijsko veteransko društvo SEVER Dolenjske in Bele krajine, odbor Metlika, organiziralo tradicionalni pohod po poti osamosvojitve od Mednarodnega mejnega prehoda v Metliki do naselja Grabrovec.

Ob 8. uri smo se zbrali na Mednarodnem mejnem prehodu v Metliki, kjer smo si izmenjali nekaj misli o dogodkih iz časov slovenske osamosvojitve. Po pozdravnem nagovoru predsednika Odbora PVD Sever Antona Žuniča, župana občine Metlika Darka Zevnika, komandirja PMP Metlika Valentina Kuharja in Predsednika društva SEVER DBK Marjana Dragana, nam je takratni vodja enote policije Mladen Desnica predstavil izzive, s katerimi so se srečevali ob začetku dela na novo postavljenem mejnem prehodu ob državni meji Republike Slovenije. Na Mednarodnem mejnem prehodu v Metliki smo obiskali tudi spominsko obeležje v spomin ko je v noči iz 26. na 27. junij 1991 kolona oklepnih vozil agresorske vojske JLA vstopila na ozemlje samostojne države Slovenije, se fotografirali in nato pot nadaljevali v smeri Grabrovca.

V Metliki smo obiskali tudi spominsko obeležje skladišča orožja in vojaške opreme takratne Teritorialne obrambe Bele krajine. Pot smo nadaljevali po Urbanovi poti v smeri Grabrovca oziroma Brčic z manjšimi postanki, kjer smo se okrepčali.

Ob prihodu v Brčice smo obiskali spominsko obeležje pri hranitelju orožja Antonu Jakljeviču in naredili nekaj skupinskih fotografij našega že tradicionalnega pohoda. Pohoda so se udeležili tudi nekateri člani drugih odborov društva SEVER DBK in bili pozitivno presenečeni z željo, da se naslednje leto ponovno vidimo.

Po končanem pohodu smo imeli na kmečkem turizmu Jakljevič zaključek z okusno malico.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj