Na vsebino

Tudi danes vabljeni na Mirno goro

Danes je prva sobota v mesecu avgustu.

Najbrž zelo dobro poznate pregovor, »Vse poti vodijo v Rim,«
torej boste ne glede na izbrano pot vedno prišli na cilj, ki ste si ga zadali.
Naj bo danes to Mirna gora, kjer vas med 10. in 13. uro čaka pijača dobrodošlice (Laško 0,0%).
Postreglo vam jo bo mlado belokranjsko dekle, hostesa Pivovarne Laško.

Na turističnem portalu Bele krajine najdemo predloge za pohode okrog Mirne gore, kjer je zapisano:

Pohodniške poti po Mirni gori
Mirna gora je drugi najvišji vrh Bele krajine (1047 m), hkrati pa ena najbolj jugovzhodnih vzpetin prostranega Kočevskega Roga. Mirna gora in nižje ležeči kraj Planina sta izhodišči drugim pohodnim potem.

Gozdna učna pot Planina–Mirna gora Gozdna učna pot nas po treh različnih poteh popelje na vrh Mirne gore. 300 metrov pred vrhom se vse tri poti združijo v eno, ki vodi do planinskega doma na Mirni gori, kjer nas čakata zaslužen počitek in prelep razgled.

Po sledeh gozdne železnice Črnomelj–Leseni kamen Sprehodimo se po lepo označeni poti, kjer je v preteklosti tekla gozdna železnica. Ob njej najdemo veliko redkih dreves, ki jih še ni dosegla človeška roka. Vseskozi lahko opazujemo sledi, ki jih je na naravi pustila železnica, vendar so te ponekod že dodobra zakrite.

Pastirska pot vodi po nekdanji pastirski poti okoli Mirne gore. Zanjo so značilne prostrane košenice v okolici ruševin kočevarskih vasi Ponikve in Škrilj ter zaraščajoče se površine, ki pričajo o nekdanji podobi kulturne krajine.

Trdinova pot Mirna gora je vključena tudi v Trdinovo pot, ki povezuje Kočevski Rog in Gorjance z obrobjem Krškega hribovja. Z vrha vodi pot do sosednje kontrolne točke Gače (955 m) v razdalji 4,5 km in jo prehodite približno v uri in pol ter naprej na Smuk (547 m) v razdalji 10,5 km, do koder čas hoje znaša 3 ure.

Lahko pa se na pot na Mirno goro odpravite po markirani poti peš iz Črnomlja. Pot vas bo vodila preko vasi Talčji Vrh, Naklega in Rodin, mimo cerkve Marije Hilf, Križa nad Rodinami, do Planine in naprej na Mirno goro.
Opis pešpoti najdete TUKAJ.

Se vidimo na vrhu pri koči. Lep dan!

Vir: Dom na Mirni gori
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj