Na vsebino

"Tudi jaz sem iz tistih krajev doma": doslej 149 delitev in nad 12.000 ogledov

Internetna skupnost, ki se združuje okrog www.preloka.si, je naredila video "Jaz sem iz tistih krajev doma", ki naj Belokranjce po svetu spominja na kraje, kamor segajo njihove korenine Ta na videz preprosti video se naglo verižno širi in samo na FB je zabeležil več kot 12.000 ogledov in 149 delitev – od Kanade, ZDA, Argentine do Avstralije ... in pa v Evropi (Švedska, Nemčija, Francija, Švica, Italija, Srbija, Hrvaška itd.). Največ delitev pa je bilo v Beli krajini in drugih krajih po Sloveniji in večina delitev ima pripis "Tudi jaz sem iz tistih krajev doma".

V čem je čar tega na videz enostavnega videa? - Enostaven je zato, ker sprehod po sliki sledi ritmu in podpira vsebino skladbe, hkrati pa sama skladba podpira, poveličuje sliko. Čar videa je v harmoniji slike in glasbe, kakor ju je "orkestriral" njegov avtor Samo Božič.

Avtor fotografije je Tomislav Urh: motiv iz Bele krajine, ujet v trenutku rojevajočega se jutra in v katerem sta na enem mestu združeni njena naravna in kulturna dediščina. V ospredju kolonada t. i. "belokranjskih vrat", prek katerih se po železni cesti prebiješ iz vrveža mest in hrupa betona ter se znajdeš sredi s soncem obsijane, tihe, mehko valujoče pokrajine, posejane z vasicami in cerkvicami. Vsekakor fotografija, vredna tisoč besed!

Glasbena podlaga pa je iz srca zapeta pesem našega rojaka iz Švice Mladena Rodelle, katere rdeča nit je ponosni vzklik: "Jaz sem iz tistih krajev doma". Po odzivih sodeč (gl. 30 komentarjev na FB) so njeno toplino in iskrenost začutili tudi facebookovci. In čeprav je pesem stara že kakih 40 let, je v novi podobi dobesedno pona-Rodella! In morda ... morda bo celo postala nova belokranjska himna!

In ker k vsaki himni sodijo note, zdaj prilagamo še njeno notografijo. Notografija je delo Zdravka Kuniča, v računalniško obliko jo je prepisal Aljoša Vrščaj.

V naslednjem prispevku bomo predstavili avtorja pesmi Mladena Rodello.

Priponke

Vir: Preloka

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj