Na vsebino

Umrl je dr. Bruno Ravnikar, častni občan Metlike

Foto: Jani Pavlin
Foto: Jani Pavlin

V 93. letu starosti je umrl velik prijatelj Metlike in njen častni občan dr. Bruno Ravnikar, doktor fizike, univerzitetni profesor ter specialist na področju akustike, so sporočili z metliške občine.

Bil je dolgoletni član, plesalec in vodja plesnih skupin Folklorne skupine Tineta Rožanca in Folklorne skupine Emona iz Ljubljane, ki jo je tudi ustanovil, utemeljitelj kinetografije ljudskih plesov, predavatelj in terenski raziskovalec, koreograf in pisec glasbenih priredb, ustanovni član mednarodnega združenja folklornih festivalov - CIOFF ter prejemnik številnih nagrad in naslovov.

V iskanju folklornih izročil je v zgodnjih sedemdesetih prepoznal izvirnost in posebnost izročila – Metliškega obredja. V letu 2009 je prejel najvišje občinsko priznanje, naziv častnega občana Občine Metlika, in sicer za dolgoletno zavzeto delo ter sodelovanje z Metliško folklorno skupino Ivan Navratil in uspešen razvoj folklore tako v Beli krajini kot Sloveniji. Ravnikarjevi plesni spleti so doprinesli k uspehu in prepoznavnosti Metliške folklorne skupine Ivan Navratil v Sloveniji in na tujem. Tudi uvrstitev Vuzemskih obrednih iger v register nesnovne kulturne dediščine Slovenije leta 2013 lahko pripišemo temu izjemnemu medsebojnemu sodelovanju. Ob tem se je večala tudi prepoznavnost metliške občine. Za Metliško folklorno skupino Ivan Navratil je napisal kar nekaj koreografij in glasbenih priredb, rad je prihajal na njihove nastope in koncerte, zaviranje kola na placu in ostala srečanja.

"S svojo ustvarjalnostjo, angažiranostjo in vsestranskostjo je pustil neizmeren pečat tako na območju občine Metlika in Bele krajine, kot tudi v celotnem slovenskem prostoru in širše," je ob izreku sožalja svojcem, še zapisala metliška županja Martina Legan Janžekovič.

Vir: Občina Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj