Na vsebino

»Uršek se druži« v Poljanski dolini ob Kolpi

To poletje sem veliko pohajkoval po Poljanski dolini ob Kolpi in opazil, da se ob Kolpi zopet nekaj dogaja. Slišal sem, da krajani oz. natančneje člani KD Stari trg ob Kolpi pripravljajo novo vsebino za dopolnitev že tako bogate turistične ponudbe na tem območju. Ugotovil sem, da je pravi naslov za odgovore RIC Bela krajina, zato sem z Bojano Šprajcer z RIC-a opravil krajši pogovor in prvo vprašanje je seveda samoumevno; za kaj točno gre?

Ja, res je. V Poljanski dolini se vedno kaj dogaja. Tokrat je RIC Bela krajina, kot vodilni partner skupaj s projektnima partnerjema Kulturnim društvom Stari trg ob Kolpi ter Knjižnico Črnomelj prijavil na 7. javni poziv LAS DBK, sofinanciranih iz sredstev CLLD 2014-2020 s projektom »Skozi pravljice do medgeneracijskega druženja prebivalcev v Poljanski dolini«, akronim projekta pa je »Uršek se druži«.

Kakšen cilj ste si zadali pri prijavi projekta?

Z projektom »Skozi pravljice do medgeneracijskega druženja prebivalcev v Poljanski dolini« želimo obogatiti oz. nadgraditi skupne družabne prostore na prostem, ki smo jih delno že uredili s pomočjo različnih projektov (Kali, ribniki in izviri ter Čredniška pot). Vsi skupaj si želimo, da se bodo obiskovalci na izkustven in inovativen način naučili o kulturni in naravni dediščini Poljanske doline, prav tako pa želimo vzpostaviti večje sodelovanje in povezanost med generacijami.

Kakšen pa je časovni okvir izvedbe projekta?

Projekt smo začeli izvajati 1. marca 2022 in ga moramo zaključil do konca oktobra, torej bo zaključen še letos. Projekt bo tako trajal dobrih 8 mesecev.

Seveda, mimo finančnih sredstev ne moremo. Zanima me na kakšen način je bilo zagotovljeno financiranje oziroma o kakšnih vrednostih govorimo?

Končna celotna vrednost operacije znaša 31.354,53 € z DDV, od katerih bo v višini 20.495,14 € (69 %) sofinancirano s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, 3.267,34 € (11 %) pa bo sofinanciranih s strani LAS Dolenjska in Bela krajina. Razlika od upravičenih stroškov in DDV pa je lastni delež projektnih partnerjev.

RIC Bela krajina je bil prijavitelj projekta. Kakšno vlogo ima v projektu?

Na pobudo članov KD Stari trg ob Kolpi smo se prijavili na projekt. Pri samem izvajanju projekta pa skrbimo za vodenje in koordinacijo le tega, zadolženi pa smo za promocijo projekta (obveščanje o projektu v mesečniku Belokranjec, izdelava promocijskega videa, rolo panoja..). Partnerju pa pomagamo tudi pri pripravi materialov za »Lov na Urška«.

Kot partner v projektu sodeluje tudi Kulturno društvo Stari trg ob Kolpi, katerega sestavljajo domačini Poljanske doline ob Kolpi. Kakšna je njihova vloga?

Na treh lokacijah na prostem: pri stari šoli v Zagozdacu, pri CŠOD v Radencih in pri farni cerkvi v Starem trgu ob Kolpi postavili knjižne police s knjigami, poleg bodo postavili stole in ležalnike, vse tri lokacije pa bodo povezali z igrafikacijo »Lov na Urška«. Natisnili bodo slovar o poljanskem narečju, izdelali lutke in scenografijo za lutkovno predstavo. Le to bodo izvedli na vseh treh lokacijah knjižnih polic. Poskrbeli bodo še za promocijski material kot so majice in magneti ter maskoto Urška. Z pravljicami, ki so od nekdaj veljale kot simbol prenosa kulturnega in besednega izročila na mlajše generacije, bodo povezali generacije in predstavili dolino tako prebivalcem kot obiskovalcem. Poiskali so namreč škrata Urška, ki je nekoč varoval vinograde v Poljanski dolini, in posneli njegove zgodbe in pripovedke.

S svojimi aktivnostmi bodo mlade in starejše vzpodbujali k aktivnemu preživljanju prostega časa v naravi ter spoznavanju in raziskovanju Poljanske doline ob Kolpi.

V projektu sodeluje še drugi projektni partner, in sicer Knjižnica Črnomelj. Kakšna je njihova vloga?

V sklopu projekta je partner poskrbel za izvedbo 7 delavnic za male in velike na lokacijah za druženje pri knjižnih policah in drugod. S tem so želeli lokalne prebivalce vzpodbuditi k aktivnemu sodelovanju in vzpodbuditi njihovo socialno interakcijo, kar jim je tudi uspelo, saj so bile delavnice zelo dobro obiskane.

Ali je v sklopu projekta načrtovan še kakšen dogodek do zaključka projekta?

Da, ob koncu projekta bomo izvedli še zaključni dogodek, kjer bomo predstavili rezultate projekta. Dogodek bomo izvedli v soboto, 8. 10. 2022, v Starem trgu ob Kolpi. Pričeli bomo s krajšim kulturnim programom ob 10. uri, sledila bo Igra v prostoru »Lov na Urška«.

Najlepša hvala za te izčrpne informacije. Želim vam še veliko uspeha pri prijavah na različnih projektih, s katerimi bomo v Beli krajini pridobili še več novih turističnih vsebin.

Našim bralcem pa ponujamo še krajšo pravljico Dve cerkvi, najdete jo v prilogi spodaj. Prisluhnite!

Zvočni zapis

  • - Dve cerkvi

Vir: RIC Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj