Na vsebino

Ustanovitev Legature za Belo krajino, Dolenjsko in Posavje

V prostorih gostilne Kapušin na Krasincu je včeraj potekala slovesnost ob ustanovitvi Legature za Belo krajino, Dolenjsko, Posavje, v okviru Evropskega reda vitezov vina, Konzulata za Slovenijo, ki predstavlja višjo raven organiziranosti evropskih vinskih vitezov. Ob tej priložnosti so vodstvu legature, ki ga vodita Prvi legat Franc Sotošek in Drugi legat Mirjan Kulovec, predali uradno Listino o ustanovitvi legature ter slovesno razvili prapor omenjene legature.

Gre za srednjeveški viteški red, ki ima svoje korenine na avstrijskem Železnem v redu svetega Jurija iz leta 1333 in nadaljuje svoje poslanstvo prilagojeno sodobnemu času. Konzulat za Slovenijo je zaživel leta 1991 in je lani slavil 25 let delovanja, Legatura za Belo krajino, Dolenjsko, Posavje pa je že tretja pri nas. Red Evropskih vitezov vina v Sloveniji šteje okrog 250 članov, med katerimi je tudi 60 vitezov, 7 vitezov prihaja z območja novoustanovljene legature, v viteški red pa je na območju vinorodne dežele Posavje vključenih čez 50 članov.

V središču njihovega delovanja je vino, povzdignjeno v simbol. Elitno združenje častilcev vina si prizadeva za dvig vinske kulture in zdravega uživanja vina, za mir in prijateljstvo med narodi. Zavzema se za pravilen odnos države in družbe do zemlje, vinogradov in pridelovalcev vina, podpira karitativno dejavnost in v širšem pomenu skrb za brezdomce in človekovo dostojanstvo. Posebno skrb posveča negovanju visokih vrednot duhovne odličnosti in plemenitega viteškega prijateljstva. Red se širi tudi na območje nekdanje Jugoslavije. Zaživel je že na Hrvaškem, v Srbiji, Črni Gori in Bosni in Hercegovini. Hierarhija vodenja reda temelji na postavah in veljavi aristokracije, veljavi demokracije in viteške plemenitosti služenja humanim namenom, med katerimi je poglavitni cilj čaščenje vina kot najžlahtnejše pijače in zavzemanja za mir in blagostanje na svetu, saj brez tega tudi vino ne more opravljati svojega poslanstva.

Vir: Legatura za Belo krajino, Dolenjsko, Posavje

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj