Na vsebino

V Črnomlju o zaposlovanju Romov

V sklopu mednarodnega projekta ZAPROM, so včeraj na Zavodu za izobraževanje in kulturo Črnomelj skupaj z inštitutom ISCOMET iz Maribora in Zvezo Romov Slovenije, izpeljali celodnevno delavnico za romske ženske iz celotne Slovenije. Delavnice, ki je del mednarodnega projekta ZAPROM (˝Spoštovanje raznolikosti kot temelj za integracijo Romov na področju zaposlovanja – primer Slovenije in Srbije˝(2019–2022), v katerem sodeluje devet ustanov iz Slovenije in Srbije, se je udeležilo več kot 40 romskih žensk iz programov socialne aktivacije iz Bele krajine, Lendave in Rakičana.

Cilji projekta so usmerjeni v raziskovanje in odpravljanje diskriminacije Romov na različnih področjih s posebnim poudarkom na zaposlovanju. Posebna pozornost znotraj zaposlovanja je namenjena romskim ženskam in srečanje romskih ženk iz vse Slovenije je bilo namenjeno izmenjavi osebnih pričakovanj ter izkušenj, ki jih imajo romske ženke pri iskanju ustrezne zaposlitve.

Udeleženke so v delavnicah po modelu svetovne kavarne podale svoja videnja na različna področja, kot so zaposlovanje, izobraževanje, vključevanje v družbo, ipd. V zaključnem delu so moderatorke omizij predstavile prve ugotovitve, ki jih bodo v prihodnosti podrobno analizirali in bodo služile kot izhodišče za prihodnje aktivnosti projekta. Preko video konference se je dogodku pridružil tudi prof. dr. Goran Bašić z Inštituta za družbene vede iz Beograda, ki je predstavil stanje romske populacije v Srbiji in prikazal zaključke raziskave, ki so jo opravili v Srbiji glede diskriminacije različnih etničnih skupin. Kot primer dobre prakse zaposlovanja etničnih manjšin se je predstavila Angelca Hudorovac, ki je že vrsto let zaposlena na OŠ Mirana Jarca Črnomelj kot romska pomočnica.

V nadaljevanju projekta, ki se zaključuje poleti 2022, bodo organizirani še seminarji za delodajalce in ključne deležnike, ki delajo na področju izboljšanja zaposlovanje ranljivih skupin, še posebej pripadnikov romske skupnosti.

Podobne aktivnosti so organizirane tudi v Srbiji in izkušnje iz obeh držav bodo izmenjali na skupnih okroglih mizah, katerih cilj je med drugim pripraviti tudi predloge za izboljšanje nezavidljive situacije na tem področju.

Projekt sofinancira Program Evropske unije za pravice, enakost in državljanstvo (2014-2020).

Vir: foto: ZIK Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj