Na vsebino

V družbi družine Polič

Foto: Uroš Novina
Foto: Uroš Novina

V avgustu bo eden najbolj prepoznavnih slovenskih igralcev Radko Polič - Rac praznoval okroglih 80 let. Popularni Rac se je rodil v Črnomlju, družina Polič pa je tudi sicer veliko časa preživela v Beli krajini.

Jubilantu se želijo v Knjižnici Črnomelj in črnomaljskem ZIK-u pokloniti s tremi skupnimi dogodki, ki so jih poimenovali »Poletje v družbi družine Polič«. Prvi dogodek se je odvil pretekli teden na medgeneracijskem vrtu za Kulturnim domom Črnomelj, ko so predvajali enega najuspešnejših slovenskih filmov To so gadi. Včeraj pa so v Kulturnem centru Semič pripravili pogovorni večer o družini Polič.

V prijetnem družinskem krogu so obiskovalci skozi pripoved Majde Polič, žene Vasilija Poliča, njene hčerke Sabine Kovačič in Andraža Polič, izvedeli kako je družina treh bratov (Vasilij, Radko in Svetozar) odraščala v Beli krajini, kaj jim je pomenil dom tete Angelce Kvas in kako je njihova mladost vplivala na njihovo odraščanje. Njihovi geni in navdušenje nad umetnostjo je zlasti čutiti pri sinovih Svetozarja Polič, Andražu, ki je odličen pesnik in Larenu, ki je znan skladatelj.

Večer sta z izbranimi recitacijami iz književnih del družine Polič obogatili Jelena Šikonja in Rosana Vukojevič iz SŠ Črnomelj. Ob tem je Knjižnica Črnomelj pripravila tudi priložnostno razstava književnih del družine Polič. Tretji dogodek bo potekal 18. avgusta v Kulturnem domu Črnomelj in sicer, pogovorni večer z Radkom Poličem – Racem.

Za pokušino: »Kot otrok sem v Beli krajini vzljubil zemljo. Duh po zemlji, sveže zorani zemlji. Različno diši, kadar je suha in kadar je mokra. Rjava, črna, rumena! Da ploh ne govorim o sadnem drevju, o tem, kako cveti in diši. Vsaka sorta sadnega drevja cvete na svoj način in oddaja samo zanj značilne vonjave, od čisto nežnih do zelo ostrih. Tudi travniki imajo različen vonj glede na letni čas. Pa cvetoče polje ajde, še posebej ko sije polna luna – a je kaj lepšega na svetu?« (Petra Pogorevc, Rac, stran 40)

Vir: Knjižnica Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj