Na vsebino

V Metliki pričakujejo več tisoč gasilcev

»Gasilstvo je način življenja. Je ključni steber nacionalne varnosti,« so zapisali organizatorji velikega gasilskega dogodka, ki bo ta konec tedna v Metliki. Slovensko gasilstvo namreč te dni praznuje kar tri visoke jubileje. Medtem ko so 50 let gasilskega muzeja v Metliki praznovali že konec avgusta, se ta konec tedna obeta praznovanje 70-letnice delovanja krovne organizacije, to je Gasilske zveze Slovenije, ter 150-letnice organiziranega gasilstva na Slovenskem in obenem najstarejšega, metliškega prostovoljnega gasilskega društva.

Metliški gasilci bodo »svoj« jubilej počastili v soboto najprej z jutranjo budnico, ko se bodo skupaj z metliško mestno godbo ob 6.30 sprehodili skozi mesto, popoldne sledi slavnostna seja, na kateri pričakujejo okoli 350 gostov. Glavnina praznovanja bo v nedeljo, ko se dopoldne obeta slavnostna akademija ob obletnici delovanja gasilske zveze, glavno dogajanje pa napovedujejo ob 15. uri, ko bo izpred grajskega dvorišča, kjer je leta 1869 graščak Josip Savinšek ustanovil prvo požarno brambo na Slovenskem, proti osrednjemu prireditvenemu prostoru pred gasilskim domom krenila večtisočglava povorka gasilcev in predstavnikov drugih enot zaščite in reševanja. Osrednji govornik bo predsednik vlade Marjan Šarec.

»Smo najbolj množična humanitarna organizacija v državi, ki temelji na prostovoljstvu, deluje pa profesionalno. Vzemimo si čas, da tudi negasilcem predstavimo gasilstvo. Da spoznajo naše delo, naše vrednote in poslanstvo, da morebiti začutijo, kaj pomeni 'hiteti v smeri, od koder se vsi umikajo',« dodaja Martin Štubljar, predsednik Gasilske zveze Metlika. Praznovanje bodo slovenski gasilci sklenili 15. novembra z osrednjo akademijo v Cankarjevem domu.

Vir: Dnevnik
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj