Na vsebino

V ponedeljek največ okužb od začetka aprila

V ponedeljek so v Sloveniji ob 940 PCR-testih in 8380 hitrih antigenskih testih potrdili 2764 okužb z novim koronavirusom, kar je največ po 4. aprilu.

Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo včeraj zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 84 bolnikov, na intenzivnih pa devet. Umrl je en bolnik s potrjeno koronavirusno okužbo.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1556, kar je 63 več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 957, kar je 47 več kot dan prej, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 20.267 aktivnih primerov okužb, kar je 998 več kot dan prej.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 so včeraj v Beli krajini potrdili 78 novih okužb: Črnomelj 43 (dan prej 2), Metlika 26 (dan prej 1), Semič 9 (dan prej 1).

Sledilnik kaže, da je trenutno v Beli krajini 523 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 268, Metlika 172, Semič 83.

Posvetovalna skupina cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom proti covidu-19 omogočila vsem polnoletnim in posebej priporočila določenim skupinam

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ je cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 posebej priporočila ranljivim kroničnim bolnikom, oskrbovancem domov starejših in starejšim od 80 let, priporočila pa vsem starejšim od 60 let. Prejem drugega poživitvenega odmerka je po novem omogočen tudi vsem starejšim od 18 let.

Člani posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so na sestanku 12. julija med drugim obravnavali posodobitve priporočil za cepljenje proti covidu-19, je razvidno iz zapisnika, objavljenega na spletni strani NIJZ.

Cepljenje s četrtim oz. drugim poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 so posebej priporočili osebam s povečanim tveganjem za težji potek covida-19 (posebej ranljivim kroničnim bolnikom), oskrbovancem domov starejših in vsem starejšim od 80 let. Prejem drugega poživitvenega odmerka so priporočili tudi vsem starejšim od 60 let.

Ker člani posvetovalne skupine menijo, da osebe, ki se želijo cepiti z drugim poživitvenim odmerkom, ne potrebujejo posebnih dokazil, se lahko na lastno željo z drugim poživitvenim odmerkom cepijo tudi vsi posamezniki, starejši od 18 let.

Vsi navedeni se bodo z drugim poživitvenim odmerkom lahko cepili po tistem, ko bodo izvajalci cepljenja prejeli posodobljena navodila, ki jih lahko pričakujejo v naslednjih dneh.

Prejem drugega poživitvenega odmerka je mogoč vsaj tri mesece po zadnjem cepljenju ali preboleli okužbi s koronavirusom. Pred tem je posvetovalna skupina na sestanku konec marca svetovala cepljenje z drugim poživitvenim odmerkov v obdobju od treh do šestih mesecev po prejemu tretjega oz. prvega poživitvenega odmerka cepiva. Cepljenje s četrtim oz. drugim poživitvenim odmerkom cepiva so takrat svetovali zgolj imunsko oslabelim posameznikom.

Ob tem člani menijo, da je treba čim prej zagotoviti izvedbo cepljenja za oskrbovance domov starejših, posebej z drugim poživitvenim odmerkom.

Prav tako svetujejo, naj se promocijska kampanja cepljenja proti covidu-19 jeseni izvede skupaj s promocijsko kampanjo cepljenja proti gripi, obenem pa poudari tudi prednost cepljenja proti pnevmokoknim okužbam.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) in Evropska agencija za zdravila (EMA) sta 11. julija zaradi ponovnega povečanja števila okužb s koronavirusom objavila posodobljena priporočila za cepljenje. Med drugim sta priporočila drugi poživitveni odmerek cepiva za vse ranljive skupine in za osebe, starejše od 60 let.

Vir: STA, Sledilnik covid-19
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj