Na vsebino

V semiškem občinskem svetu šest novih obrazov

Foto: Uroš Novina
Foto: Uroš Novina

Kot prvi izmed novoizvoljenih belokranjskih občinskih svetov, se je včeraj na ustanovni seji sešel semiški. Na njej so potrdili mandate 13 svetnikom ter sprejeli ugotovitveni sklep o izvolitvi nove stare županje Polone Kambič, ki je bila na lokalnih volitvah tudi edina kandidatka za to mesto.

Sejo je vodil najstarejši občinski svetnik Alojzij Simonič, ki je tudi eden od šestih novih obrazov. Županjina lista Gibanja Zdrava družba bo imela v novem občinskem svetu največ, štiri mandate (Polona Kambič, Rudi Kofalt, Katarina Plut in Mirko Golobič). Po dva mandata so osvojili NSi (Urška Banovec, Jernej Jakofčič), SLS (Andrej Ogulin, Alojz Simonič) in SD (Toni Jelenič, Robi Jakša), po enega pa Gibanje Svoboda (Silvester Malnarič), SDS (Zvonimir Juran) in SNS (Mladen Kamenšek).

Polona Kambič bo funkcijo županje tudi v svojem četrtem mandatu opravljala poklicno. Ker pa je bila hkrati izvoljena tudi za članico občinskega sveta, bo občinska volilna komisija zaradi nezdružljivosti funkcij izvedla postopek za imenovanje nadomestnega člana občinskega sveta, ki bo imenovan na naslednji seji v januarju. Romskega svetnika bodo v Semiču izvolili na nadomestnih volitvah 15. januarja, saj kandidata za to mesto ni bilo.

Svetniki so na konstitutivni seji imenovali še tričlansko komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki jo sestavljajo Rudi Kofalt (predsednik), Alojzij Simonič in Toni Jelenič.

Kambičeva je po svečani zaprisegi nagovorila novoizvoljene člane občinskega sveta in poudarila, da bo pri vodenju občine delovala povezovalno. O formalni koaliciji ne razmišlja, saj verjame v sodelovanje vseh list in čim širši konsenz. »Nekih pisnih zavez ne nameravam sprejemati. Mislim, da je dogovor, da bomo skupaj delali v dobrobit naše občine dovolj in v tej smeri bomo tudi delovali,« je povedala Kambičeva za naš portal. Bolj jasna slika razmerij moči v novem semiškem občinskem svetu bo sicer znana že na naslednji seji.

Zvočni zapis

  • - Polona Kambič o izvolitvi in koaliciji

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj