Na vsebino

V Splošni bolnišnici Novo mesto bogatejši za nov CT aparat

Investicijo, gre za cca 1,5 mio € je v 70-odstokih sofinancirala država, 30-odstotkov, pa je zagotovila bolnišnica sama.

Vsako leto pri nas opravimo okrog 10.000 CT preiskav. Opravljamo diagnostična slikanja vseh delov telesa, največ pa je CT preiskav glave, trebuha in prsnega koša, kar obsega približno 80% vseh preiskav.

Do sedaj smo v naši bolnišnici imeli zgolj en CT aparat, ki je star 12 let. Vsako leto smo zaradi velikega števila opravljenih preiskav, morali zamenjati rentgensko cev, kar je pomenilo velike stroške vzdrževanja.

Nov CT aparat ima vrhunsko tehnologijo, kar za paciente pomeni boljšo diagnostiko ob nižji obremenitvi z ionizirajočim sevanjem. Preiskava bo tako za paciente bolj natančna in bolj varna, ker pa je aparat tudi zmogljivejši, bomo lahko v bodoče uvedli tudi nove diagnostične preiskave (npr. CT koronarografijo oz. neinvazivne kardiološko žilne preiskave), sposobni pa bomo pregledati več pacientov na časovno enoto. Tako se pacientom iz naše regije za CT koronarografijo ne bo več potrebno voziti v druge ustanove, kar je ogromna pridobitev in česar smo zelo veseli.

Še vedno pa bomo poleg novega CT aparata, za manj zahtevne preiskave še vedno uporabljali tudi stari CT aparat, kar bo zagotovo pripomoglo k zmanjševanju čakalnih dob.

Na zadnji fotografiji od leve proti desni: Srečko Vovko, vodja radioloških inženirjev, Tanja Šubic, dr. med., specialistka radiologije, prim. Milivoj Piletič, strokovni direktor, Simona Volf, pomočnica direktorice za zdravstveno nego, Katarina Drenik, pomočnica direktorice za pravne zadeve, doc. dr. Milena Kramar Zupan, direktorica, Ivan Kos, dr. med., specialist radiologije, vodja radiološkega oddelka.

Vir: SB Novo mesto

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj