Na vsebino

V znak zmage nad epidemijo bodo jutri nad Slovenijo poletela vojaška letala

Piloti bodo jutri s šestimi letali F-16 in tremi letali PC-9 jutri preleteli Jesenice, Golnik, Kranj, Ljubljano, Celje, Maribor, Ptuj, Šmarje pri Jelšah, Brežice, Novo mesto, Metliko, Črnomelj, Kočevje, Postojno in Izolo s sporočilom, da se z velikimi tveganji lahko uspešno soočamo le tako, da sodelujemo in si pomagamo.

Z akcijo se bodo simbolično zahvalili zdravstvenim delavcem, pripadnikom Civilne zaščite in vsem, ki ste bili oziroma ste se vključili v sistem zaščite in reševanja ter vsem, ki so med epidemijo zagotavljali delovanje vseh osnovnih sistemov v državi.

Vsem, ki so tako ali drugače sodelovali pri preprečevanju širjenja covid-19, se bodo skupaj zahvalili pripadniki 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske in 31. lovskega polka Vojnega letalstva ZDA, ki deluje iz vojaške baze v italijanskem Avianu.

Piloti obeh vojska bodo s šestimi letali F-16 in tremi letali PC-9 v ponedeljek, 1. junija, preleteli Jesenice, Golnik, Kranj, Ljubljano, Celje, Maribor, Ptuj, Šmarje pri Jelšah, Brežice, Novo mesto, Metliko, Črnomelj, Kočevje, Postojno in Izolo s sporočilom, da se z velikimi tveganji lahko uspešno soočamo le tako, da sodelujemo in si pomagamo. Ameriški piloti bodo v znak zahvale podobno pred tem preleteli nekatera italijanska mesta.

Letala bodo Slovenijo preletela v dveh ešalonih, med katerima bo milja razmika, in sicer na višini približno 1200 metrov s povprečno hitrostjo 425 km/h. V slovenski zračni prostor bodo ameriška letala vstopila ob 13.10.

Časovni načrt preleta:

Jesenice – 13.15,
Golnik – 13.18,
Kranj – 13.20,
Ljubljana – 13.23,
Celje – 13.32,
Maribor – 13.39,
Ptuj – 13.42,
Šmarje pri Jelšah – 13.46,
Brežice – 13.52,
Metlika – 13.59,
Črnomelj – 14.02,
Kočevje – 14.05,
Postojna – 14.16,
Izola – 14.24.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj