Na vsebino

Včeraj 23 novih okužb

Včeraj je bilo v državi opravljenih 1325 testiranj na novi koronavirus, potrdili so 23 novih okužb. V bolnišnici se za covidom-19 zdravi 12 ljudi, a nihče ni na intenzivni negi, kažejo vladni podatki.

Iz bolnišnice so v ponedeljek enega človeka odpustili, so še sporočili pristojni. Število umrlih zaradi bolezni covid-19 se ni povečalo in ostaja pri 111.

Po podatkih covid sledilnika je v Sloveniji trenutno 205 aktivno okuženih, skupno pa so novi koronavirus doslej potredili pri 1739 ljudeh.

Največ okuženih (8) je v starostni skupini od 45-54 let, 11 jih je mlajših od 45 let (med njimi tudi dva otroka, mlajša od štirih let), dva okužena pa sta iz starostne skupine nad 65 let, ki je bolj ogrožena.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je sicer v oddaji Dobro jutro dejal, da je bilo po njegovih informacijah do 23.15 odkritih 19 novih okužb, nato pa verjetno še kakšna. Na vprašanje, ali smo že v drugem valu epidemije novega koronavirusa, ni neposredno odgovoril: "Ali je to nadaljevanje vala ali je to že drugi val, to je zdaj težko povedati. Kogar koli vprašaš, vsakdo čaka, kaj še bo. Gledamo številke, približni izračuni so narejeni, gledamo različne modele ... Za zdaj je stanje kar dramatično." Ob tem je poudaril, da so številke te dni "kar resne" in da se "nakazuje nekaj novih žarišč".

"Ne smemo dopustiti, da virus vdre v njihov dom"

"Ta trenutek imamo veliko srečo, da je pri nas sicer dosti okuženih, a so mlajši, ki to veliko lažje prenesejo. Ko pa pridemo do ogroženih ljudi, do starejših, pa se nam začnejo polniti bolnišnice, pokaže se potreba po intenzivni negi, po umetnem predihavanju," je dejal in dodal: "Ne moremo in ne smemo biti mi tisti, ki bomo vdrli in prinesli virus v domove za starejše. To je bila ključna težava v prvem valu. Videli smo, kako težko je bilo zatreti in osamiti virus, ko je enkrat znotraj doma za starejše. To niso varovanci, oni tam stanujejo. To je njihov dom in ne smemo dovoliti, da virus vdre v njihov dom."

Domovi za starejše, zapori in drugi socialno-varstveni zavodi kot ogrožena območja

Vlada je sicer v ponedeljek odločila, da bo domove za starejše in druge socialno-varstvene zavode, tudi zapore, razglasila za ogrožena območja. "S tem bodo ustvarili pravno podlago za sprejemanje ukrepov, med njimi pa je lahko tudi zapiranje domov, če se v posvetovanju s stroko tako odločimo," je v Odmevih pojasnil minister za delo, družino, socialne zadeve Janez Cigler Kralj. Minister je še povedal, da so v zakonodajno obravnavo dali predlog, da z 31 milijoni evrov interventno pomagajo domovom za starejše občane reševati kadrovsko stisko, da se stroški ne bi prevalili na stanovalce in njihove sorodnike.

Kacin je v Dobro jutro dodatno pojasnil še, da razglasitev domov za ogrožena območja pomeni, da bodo direktorji teh ustanov sprejemali ukrepe na podlagi epidemiološke slike vsak dan posebej. "Treba je mladim bolničarjem dopovedati, da ne smejo žurati, če pa že, jih je takoj treba testirati. Vsak vdor je velika nevarnost za tam živeče in zaposlene. Ko je okužen kdo izmed zdravstvenih delavcev, mora v karanteno veliko število ljudi," je ob tem še poudaril vladni govorec.

Tudi zato je vlada po dolgem prigovarjanju vendarle prepričala ministrstvo za zdravje, da je treba karantenske odločbe izdajati na sami meji. "Ko smo to storili, smo nevarnost, da pride do širjenja znotraj države, močno zamejili. Od tega trenutka naprej se moramo ukvarjati s tistimi, ki so v karanteni. Vsak od nas se mora obnašati tako, kot da je nosilec, ki okužuje druge. Iz teh razlogov nosimo masko in iz teh razlogov se moramo pripraviti, da se bomo morali, od koder koli bomo prišli, vsaj še en teden vrteti doma. To je osnovno preventivno razmerje, ki ga moramo ponotranjiti," še pravi Kacin.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj