Na vsebino

Včeraj največ potrjenih okužb na dan po 17. juniju

V Sloveniji so v ponedeljek ob 1734 PCR testih potrdili 88 okužb z novim koronavirusom, kar je 5,1 odstotka. To je največ potrjenih okužb na dan po 17. juniju.

V bolnišnicah se zdravi 28 covidnih bolnikov, od tega devet na intenzivni terapiji. Umrl ni nihče.

Sedemdnevno povprečje števila novih okužb znaša 54, 14-dnevno število potrjenih primerov okužbe na 100.000 prebivalcev pa 37. Število aktivnih primerov se je po oceni NIJZ zvišalo na 799.

V Beli krajini so po nedelji brez pozitivnih primerov, včeraj potrdili 4 okužbe, tri v Črnomlju in eno v Semiču.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v Beli krajini 53 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 36, Metlika 14, Semič 3.

Od 23. avgusta hitri antigenski testi plačljivi

Hitri antigenski testi na novi koronavirus bodo od 23. avgusta brezplačni le še za določene skupine, za večino pa ne več. Vlada je namreč v uredbi o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom na novo določila upravičence. Določena je najvišja cena za samoplačnike: 12 evrov.

Tako se bodo iz proračuna zagotavljala sredstva za hitre teste za osebe, ki se iz medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar izkažejo z zdravniškim potrdilom, ter za tiste, ki niso prebolele covida-19 oz. niso polno cepljeni, lahko pa "povzročijo širjenje covida-19 s svojim delom ali ravnanjem v okolju, kjer obstaja neposredna nevarnost za širjenje".

Med izjemami so uporabniki zdravstvenih storitev, oskrbovanci socialno varstvenih zavodov, osebe v zavodih za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke. Med izjemami so tudi ljudje, ki se za radi medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar izkažejo s potrdilom zdravnika.

Uredba tudi določa, da se za učence in dijake izvaja samotestiranje s hitrim antigenskim testom tako, da testirana oseba sama opravi odvzem brisa in odčita rezultat. Način izvajanja samotestiranja pa natančneje določi minister v soglasju z ministrom, pristojnim za izobraževanje.

Vir: STA, Covid-19 sledilnik

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj