Na vsebino

Včeraj odkrili 17 novih primerov okužb

Včeraj je bilo opravljenih 1390 testov na okužbo z novim koronavirusom, 17 jih je bilo pozitivnih. S covidom-19 ni umrl noben bolnik.

V bolnišnicah se trenutno zdravi 16 ljudi s covidom-19, kar je eden več kot v sredo. Nihče ni na intenzivni negi, sporoča vlada.

Doslej so v Sloveniji skupno potrdili 1793 okužb z novim koronavirusom.

Opravljenih 1876 nadzorov

Vladni govornik za covid-19 Jelko Kacin je predstavil podatke o dejavnosti zdravstvenega inšpektorata. Od sobote do četrtka je bilo opravljenih skupno 1876 nadzorov pri posameznikih, od tega samo v četrtek 753 nadzorov. Odkrite so bile številne kršitve odrejene karantene. Več o teh postopkih bodo poročali, ko bodo postopki napredovali, je napovedal.

Podrobnejši izidi inšpekcijskih nadzorov karantenskih odločb, ki so bili opravljeni v četrtek:

Pri 753 nadzorih so ugotovili, da je odločbo spoštovalo 585 ljudi. Ti so se nahajali na naslovu, kjer je bil opravljen nadzor. V 25 primerih oseba ni bila prisotna na naslovu, določenem v odločbi. Inšpektorat bo ukrepal in jih kaznoval. V 9 primerih dostop do zasebnega zemljišča ni bil fizično mogoč.

V 30 primerih se je znova izkazalo, da je bil navedeni naslov bodisi napačen bodisi lažen, saj ni bilo možno najti nikogar, iskane osebe pa sostanovali ali sosedje sploh niso poznali. V 15 primerih niso odprli vrat. Inšpektorat bo ukrepal. V 50 primerih pa osebe ni bilo možno najti, ker je šlo za večstanovnajski objekt brez številk stanovanj, zato se nadzorni organ odločil, da v iskanju enega človeka ne bo vznemirjal vseh, je povedal Kacin.

Konec tedna inšpekcijska akcija

Zdravstveni inšpektorat napoveduje, da bo konec tedna opravil nadzor nad gostinskimi lokali tako podnevi kot ponoči. Gostinske lokale zato pozivajo, naj priporočila NIJZ-ja dosledno spoštujejo, torej med drugim poskrbijo za ustrezen razmik med mizami, dostopnost razkužil in maske za osebje. Zdravstveni inšpektorat bo kmalu na terenu dobil pomoč predstavnikov Fursa, svoje zmogljivosti pa so ponudili tudi inšpektorati drugih ministrstev, zato bo nadzor kmalu še bolj učinkovit, je povedal Kacin.

Vir: RTV SLO
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj