Na vsebino

Včeraj v Beli krajini 18 potrjenih okužb

Včeraj so opravili 5471 PCR-testov in potrdili 941 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 17,2 odstotka testov.

V slovenskih bolnišnicah je 391 bolnikov s covidom-19, od tega 103 potrebujejo zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego. Število bolnikov na navadnih oddelkih se je tako zmanjšalo za dva, dva manj sta tudi na oddelkih za intenzivno nego. V četrtek je umrlo pet bolnikov s covidom-19.

Po oceni NIJZ je v državi trenutno 13.674 aktivnih primerov okužb, kar je 60 manj kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 927, kar je 28 manj kot dan prej. V zadnjih dveh tednih so pri nas potrdili 645 okužb na 100.000 prebivalcev, povprečje se je v primerjavi z dnevom prej zmanjšalo za tri.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 so včeraj v Beli krajini potrdili 18 okužb: Črnomelj 5 (dan prej 2), Metlika 12 (dan prej 13), Semič 1 (dan prej 2).

Po podatkih sledilnika je trenutno v Beli krajini 237 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 99, Metlika 114, Semič 24.

Pogoj PCT ne bo več potreben na odprtih prostorih črpalk

Vlada je spremenila odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT. Izpolnjevanje pogoja ne bo več potrebno za delavce, ki delo opravljajo na domu, medtem ko ga bodo morali uporabniki na bencinskih servisih izpolnjevati le pri kupovanju blaga v zaprtih prostorih.

V skladu s spremenjenim odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom delavcem, ki delo opravljajo na domu, v času opravljanja dela na domu ne bo treba izpolnjevati pogoja PCT.

Vlada je sklenila tudi, da morajo uporabniki storitev pri oskrbi na bencinskih servisih izpolnjevati pogoj PCT le, če uporabljajo storitve oziroma kupujejo blago v zaprtih prostorih. Bencinski servisi zagotavljajo varno izvajanje dejavnosti brez neposrednih stikov na vseh odprtih prostorih in krajih, v širšem smislu pa je preskrba z motornimi gorivi tudi sestavina upravljanja kritične infrastrukture pri preskrbi z energenti.

Vlada pa je določila tudi, da se športna vadba lahko izvaja brez uporabe zaščitne maske, pri čemer ni treba zagotavljati medosebne razdalje, in sicer na odprtih ali v zaprtih prostorih. Nova izjema od uporabe zaščitne maske je dovoljena pod pogojem, da osebe izpolnjujejo pogoj PCT, so sporočili in dodali, da otrokom do starosti 15 let ni treba izpolniti pogoja PCT, saj zanje velja splošna izjema.

Vir: STA, Sledilnik covid-19

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj