V državi so včeraj ob 6745 PCR-testih potrdili 1364 novih koronavirusnih okužb. Pozitivnih je bilo 20,2 odstotka testov. Po oceni NIJZ je v državi trenutno 11.238 aktivnih primerov okužbe.

Zaradi covida-19 se v slovenskih bolnišnicah zdravi 347 bolnikov, 76 jih je na oddelkih za intenzivno nego. S covidom-19 je umrlo šest bolnikov, kar je največ po 20. maju.

V zadnjih dveh tednih so pri nas potrdili 530 okužbi na 100.000 prebivalcev, povprečje v zadnjih sedmih dneh pa je 953. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je v primerjavi z dnevom prej povečalo za 28, štirinajstdnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev se je povečala za 38.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 so včeraj v Beli krajini potrdili 17 okužb, kar je 22 manj kot dan prej: Črnomelj 9 (dan prej 22), Metlika 6 (dan prej 13), Semič 2 (dan prej 4).

Po podatkih sledilnika je trenutno v Beli krajini 186 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 91, Metlika 66, Semič 29.

Od danes po večini opravkov le še ob izpolnjevanju pogoja PCT

Danes začenjajo veljati obsežne spremembe odlokov za omejevanje širjenja epidemije covida-19, ki uvajajo pogoj PCT v veliko večino javnega življenja v državi. Pogoja PCT ne bo treba izpolnjevati le mlajšim od 12 let oziroma ob obisku trgovine z živili, drogerije ali lekarne. Izjema bo tudi obisk zdravnika zaradi nujnega zdravstvenega stanja.

Izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) bo nujno tako rekoč povsod, tudi za obisk katere koli trgovine z izjemo živilskih, upravne enote, sodišča ali za uporabo javnega potniškega prometa. Na Petrolovih bencinskih servisih bodo izpolnjevanja pogoja PCT pri strankah preverjali še pred točenjem goriva in pred vstopom v prodajalno, so napovedali. Prav tako bodo morali pogoj izpolnjevati vsi zaposleni v vseh dejavnostih. Tisti, ki se testirajo, imajo na voljo PCR in hitre teste, za službo tudi samotestiranje. Veljavnost in tudi uporabnost testov pa je različna. Stroške testov so dolžni kriti delodajalci.

Pogoj PCT je od danes naprej treba upoštevati tudi pri opravljanju verske dejavnosti.

Tudi za obisk zdravnika zaradi nenujnega stanja je od danes zapovedan pogoj PCT. V Združenju zdravstvenih zavodov so sicer ministrstvo za zdravje pozvali k ponovnemu razmisleku glede tega, ker da odlok ne bi smel omejevati dostopa do zdravstvenih storitev. V nekaterih zdravstvenih domovih so že napovedali, da izpolnjevanja pogojev ne bodo preverjali.

Izjem zelo malo

Izjeme bodo le živilske trgovine, upravne enote, sodišča in uporaba javnega potniškega prometa. Brez pogoja PCT bo mogoče iti tudi v drogerijo in lekarno, a le, če ta ni v nakupovalnem središču.

Med drugim pogoj PCT ni zahtevan za mlajše od 12 let, ker zanje tudi ni cepiva.

Med izjemami od pogoja PCT so še osebe, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, 1., 2., ali 3. razred osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Prav tako pogoja PCT ni treba izpolnjevati osebam, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka, starega do 15 let, oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, ter učencem in dijakom pri prevozu z javnim potniškim prometom.