Na vsebino

Večer starih Adlešičkih popevk

V Črnomaljski cerkvici sv. Duha se v organizaciji lokalne izpostave JSKD odvijajo številne kulturne prireditve. 27. decembra je izjemen koncert pripravila vrhunska umetnica Zvezdana Novaković, ki je k sodelovanju povabila adlešiško skupino Kresnice, ki v okviru KUD Božo Račič Adlešiči negujejo tradicijo petja starih pesmi – pesmi, ki so bile posnete na voščene valje 1914 leta (dr. Juro Adlešič) in so bile večinoma pozabljene.

Zvezdana pa je naredila še korak dalj: med prebiranjem Bisernic iz Belokranjskega narodnega zaklada II (1909), izpod peresa Ivana Feliksa Šašlja je izbrskala pomembno informacijo, ki ji je naložila poslanstvo: "Marija Veselič iz Marindola iz svoje mladosti pripoveduje, da so te pesmi popevale dekleta po večerih, ko so hodila po hišah na 'prelo' (prejo). To so 'starinske popevke', kakor jim pravijo. Mladina ne zna več teh lepih 'starinskih' pesmi. S starimi ženami vred bodo legle tudi te zanimive belokranjske pesmi v grob. Naj se ohranijo vsaj v tej knjižici!"

Pesmi so legle v grob, a jih je Zvezdana obudila iz pozabe in nekatere ponovno uglasbila; k projektu pa pritegnila mlajše Kresnice in pripravila Večer starih popevk.

Posebna gostja večera je bila 85 letna Katica Adlešič iz Adlešičev, ki tradicionalno petje neguje že od malih nog – in zapela z Zvezdano.

Da bi lahko pevke zajele sapo med izjemnim nastopom, pa je za oddih prebiral zanimive drobce iz Bisernic I in II, iz Kronike Adlešiške fare, iz Šašljeve kronike o Adlešičih in iz obsežnega Šašljevega opusa knjig in člankov Boris Grabrijan. Pečkarke so poskrbele za vzdušje pravega prela z ročnimi deli in adlešiškimi pecivi. In kot nekoč na prelu; smo na koncu zapeli vsi skupaj.

Dogodek so omogočili: KUD Božo Račič Adlešiči, JSKD Črnomelj, JZ Krajinski park Kolpa, Ministrstvo za kulturo RS

Ali poznate izjemno umetnico Zvezdano Novaković? V Ljubljanski Operi so o njej med drugim zapisali:

Zvezdana Novaković je mlada umetnica, harfistka, komponistka, performerka in pevka, ki raziskuje zmožnosti svojega ustvarjanja tako v klasičnih in jazzovskih oblikah kot tudi v tradicionalnih: bolgarski vokalni tehniki odprtega glasu in drugih glasbenih in performativnih zvrsteh.

V avstrijskem Gradcu je končala diplomski študij jazz petja pri prof. Dena DeRose, v Mariboru diplomirala iz glasbene pedagogike, v bolgarskem Plovdivu pa je magistrirala iz ljudskega petja slovanskih in balkanskih kultur. Pravkar je začela nov magistrski študij v švedskem Gothenburgu, smer kompozicija in nordijsko petje. Od leta 2012 se uči harfo pri mentorici Tini Žerdin.

Leta 2011 je prejela prestižno Grand Prix nagrado v poljskem Vroclavu na tekmovanju PPA »Igralska interpretacija skladbe«, dve leti pozneje pa drugo mesto med profesionalnimi pevci v bolgarskem Karnobatu na tekmovanju folklornih pevcev.

Je performerka in svobodna umetnica, ki piše glasbo za gledališke in lutkovne predstave. V predstavah in performansih sodeluje z Jernejem Lorencijem, s Karmino Šilec, Svetlano Makarovič, skupino Laibach, z Vaskom Atanasovskim in drugimi. Deluje kot gost v slovenskih gledališčih: SNG Drama Ljubljana, SNG Maribor, Lutkovno gledališče Ljubljana in Lutkovno gledališče Maribor.

Je ustanoviteljica in avtorica mnogih domačih in mednarodnih glasbenih zasedb, kot so vokalna zasedba Slovena Voices (Bolgarija), Bosa (Brazilija), The Voice of the Strings (Švedska), Vellamo & Faronika (Finska), Posedkanje in Trubadurke.

Vir: KP Kolpa

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj