Na vsebino

Veselijo se predvsem krajših kolon

V občinah ob meji s Hrvaško ob vstopu sosednje države v schengensko območje pričakujejo predvsem sprostitev prometa in okrepitev njegove pretočnosti, pa tudi manj ovir pri prihodu hrvaške delovne sile. V nekaterih občinah si obetajo krepitev turističnega obiska.

Predvsem se bodo rešili sezonske gneče in zastojev na meji, posledično se bo okrepila turistična privlačnost Bele krajine, je za STA dejal črnomaljski župan Andrej Kavšek. "Tudi glede gospodarstva je vstop Hrvaške v schengensko območje za nas zelo pozitiven, saj v podjetjih našega območja veliko delovne sile prihaja iz sosednje države. Skratka, lahko rečem, da ima ta poteza za nas samo pozitivne učinke," meni Kavšek. Obstaja pa možnost varnostnih izzivov, ki se jih bodo morali ustrezno lotiti na državni in lokalni ravni, je dodal.

Tudi v Metliki, ki se je v sezoni dušila v obmejnem tranzitnem prometu, pozdravljajo prosto prehajanje državne meje. Metliška županja Martina Legan Janžekovič je za STA povedala, da jim bo vstop Hrvaške v schengen na obmejnem območju olajšal tudi varnostna posredovanja. Pri teh ne bo več protokolarnih formalnosti pri prehajanju meje, obe strani pa si bosta lahko bolje vzajemno pomagali, je še menila.

Odprava nadzora na meji bo delavcem s Hrvaškega, ki se dnevno vozijo na delo v belokranjska podjetja, omogočila lažji in predvsem hitrejši prihod na delo. Dvolastnikom bo olajšan dostop in delo na zemljiščih na obeh straneh meje, omogočen pa bo tudi številčnejši prihod hrvaških sezonskih delavcev, je še dejala metliška županja.

Potniki morajo še vedno posedovati osebni dokument

S 1. januarjem, ko bo Hrvaška uradno vstopila v schengensko območje, bodo vsi mejni prehodi dvignili zapornice, je napovedal Tomaž Pavček iz sektorja mejne policije na upravi uniformirane policije. Policisti, ki so doslej nadzorovali mejo, se selijo na policijske postaje za izravnalne ukrepe.

Vsak, ki bo prehajal mejo med Hrvaško in Slovenijo, jo bo lahko prestopil kadarkoli, kjerkoli in brez osebne kontrole. Ob tem pa morajo potniki v Sloveniji še vedno posedovati osebni dokument, v obliki osebne izkaznice ali potnega lista, je opozoril Pavček.

Z začetkom leta bo policija začela tudi aktivnosti za odstranitev nujne infrastrukture, dokler se te ne odstrani, pa bo upravljavec cest poskrbel, da bodo zapornice dvignjene z ustreznimi svetlobnimi označbami, na nadstreških mejnih prehodov pa bodo primerno označene tudi steze, na katerih se prehaja mejo.

Pavček je kot primer navedel mejni prehod Obrežje, na katerem bosta za vsako smer predvidoma odprta dva prometna pasova. Razen v delu, ki onemogoča prost pretok prometa, infrastruktura ostaja na enajstih mejnih prehodih, ki so jih na generalni policijski upravi prepoznali kot strateške, saj so razpršeni po celotni meji in preko njih prehaja največje število potnikov. Med drugim gre za prehode Metlika, Sečovlje, Starod, Jelšane, Dragonja, Obrežje, Petrina, Petišovci, Gruškovje in Zavrč, je naštel. Na manjših mejnih prehodih bodo infrastrukturo povsem odstranili.

Približno 1400 policistov, ki so nadzorovali mejo, bo premeščenih na policijske postaje za izravnalne ukrepe, vendar jih bo večina še naprej delovala na obmejnem območju. Vsaka policijska uprava bo imela eno postajo za izravnalne ukrepe. Na upravah, ki mejijo na Hrvaško, pa bodo delovale še posebne skupine za izvajanje izravnalnih ukrepov, skupno bo policijskih postaj za izravnalne ukrepe dvajset.

Pavček zagotavlja, da nobeden od policistov ne bo izgubil službe, vendar bodo morali predvsem te s peto stopnjo izobrazbe dodatno usposobiti. Šesto stopnjo izobrazbe mora pridobiti okoli 280 policistov nadzornikov državne meje.

Z začetkom leta se prenehajo tudi mešane patrulje policistov in pripadnikov Slovenske vojske, saj so na generalni policijski upravi ocenili, da sodelovanje ni več potrebno. Še naprej pa se bodo izvajale mešane patrulje s hrvaškimi policisti, je dodal.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj