Na vsebino

Vinko Kukman; odprtje razstave in podelitev ekološke pohvale

Danes ob 18. uri ste vabljeni v večnamenski prostor Knjižnice Črnomelj in sicer na dva dogodka; odprtje fotografske razstave Vinka Kukmana z naslovom Biseri v ogrlici narave in na podelitev ekološke pohvale Breza Vinku Kukmanu. Za glasbeni program bodo poskrbeli člani Fotokluba Črnomelj pod imenom "F 2,8".

Vinko Kukman je doma v Kanižarici, s fotografijo pa se je pričel ukvarjati v osnovni šoli pred več kot 50 leti. Prvi fotografski mentor mu je bil učitelj Jože Zabukošek, o naravi in planinarjenju pa ga je največ naučil Jože Vidervol. Njegovo zgodnjo mladost je zaznamoval Stane Klepec. Z njim je sodeloval na več področjih; jamarstvo, radioamaterji in fotografija. Pri večdnevnih jamarskih podvigih je spoznaval naravo in predvsem dobrosrčnost ljudi, ki so vedno ponudili prostor za spanje, hrano in pijačo.

Njegov prvi fotoaparat je bil formata 4,5 X 6 cm, torej več kot današnji "full frame". Iz negativa se je dalo delati kar kontaktne kopije istega formata. Shranjene ima tudi vse analogne fotoaparate, ki jih je kasneje uporabljal (na predzadnji fotografiji spodaj je njegov prvi).

In kot pravi Vinko:

"Ja, potepam pa se neznansko rad. In to že od nekdaj. Pričujočo fotografijo (zadnja v fotogaleriji spodaj) je posnel žal že pokojni Stanislav Klepec, legenda belokranjskega jamarstva in multipraktik tistega časa, davnega leta 1974. Na naših večdnevnih raziskovalnih akcijah smo doživeli marsikaj lepega. Prevozna sredstva so bili bicikli, pa kakšen star moped. Prenočišča so nam ponudili prijazni domačini na kakšnem seniku, ali pa smo postavili šotor. Oprema za današnje pojme primitivna. Lestvice in vrvi iz konoplje. Bog ne daj, da jih namoči dež, teža se je namreč potrojila. Pa teh prekletih mobitelov ni bilo. »Pridem enkrat v nedeljo« sem rekel doma mami in to je bilo dovolj. Danes pa vsake pol ure »Kje si?«. Tako smo raziskali in spoznali dobršen del belokranjskega krasa in ostalih lepot ožje domovine. Predvsem pa smo vzljubili naravo in se prepričali o dobrosrčnosti belokranjcev…To so bila najlepša leta mojega življenja…Stane naju je z Damjanom Gregoričem ujel pri pregledovanju tiste skromne opreme pred šotorom nekje nad Zapudjem. Kdo je levi in kdo desni pa ugotovite sami. Petinštirideset let pač naredi svoje…"

Z Vinkom sva se pogovarjala kar lep čas in povedal mi je tudi kaj ga najbolj zanima pri fotografiji oz. kakšno fotografiranje ima najraje, pa kako bo postavljena današnja razstava, kakšne primopredajnike so kot radioamaterji sami naredili in na kak način so komunicirali, pa kako so fotografirali v jamah in še marsikaj, menim pa, da bo Vinko po uradnem delu današnjega dogodka pripravljen sam povedati vse to in verjetno bodo zgodbe iz njegovih ust veliko prepričljivejše kot tole pisanje.

Mogoče samo še obrazložitev podelitve javne pohvale Breza Vinku Kukmanu:

Vinko Kukman se je pričel s fotografijo ukvarjati že pred štiridesetimi leti. S fotografijo ga je navdušil nekdanji njegov učitelj Jože Zabukovšek. V fotografiranju je našel svoj smisel življenja. V njegovem arhivu je že več kot 15.000 fotografij. Je velik ljubitelj narave, najlepše motive najde v Kočevskem rogu, na območju Mirne gore in sploh v Beli krajini. V današnjem galopirajočem vsakdanu so njegove fotografije in seveda napisane besede, ki sledijo vidnemu, več kot balzam za dušo. V vseh letnih časih najde v naravi zanimivosti in fotoaparat, ki je njegov stalni spremljevalec, nam pričara bogastvo, ki ga imamo največkrat površno za nekaj samoumevnega. Temu primerno smo tudi malomarni v svojem vedenju in obnašanju do narave. Zato si gospod Vinko več kot zasluži za občinsko priznanje pri urejanju in varovanju okolja v občini Črnomelj za leto 2018. Tudi kot redni član Foto kluba Črnomelj je izredno aktiven. Vsako leto nam zvesti ljubitelji fotografije na razstavah pokažejo utrinke od blizu in daleč, kar je tudi vzpodbuda v naši zavesti, da so lepote narave minljive toliko bolj, kolikor smo ljudje nezainteresirani opazovati, biti zunaj športno aktivni in sploh strogi sami do sebe pri ravnanju z odpadki, trošenju energije in razsipni pri ravnanju z naravnimi resursi. Vse to nam postane pomembno ravno zaradi okoljskih entuziastov, med katerimi nosi zastavo Vinko Kukman. Svoja opažanja daje na ogled v lokalne časopise, internet in na Facebook. Vedno je odprt tudi za vprašanja in nam nevednežem rad obrazloži vse, kar nas zanima. Kombinacija fotografij in njegovo znanje o živi in neživi naravi je nam belokranjskim bralcem in seveda tudi širše, položeno na pladenj lažjega razumevanja dogajanja okoli nas in posledično večje odgovornosti za bodoče rodove. Prepričani smo, da Vinko Kukman s svojimi dejanji bistveno prispeva pri urejanju in varovanju okolja in predlagamo, da se mu podeli pohvala »Breza« za leto 2018.

Predlog sta podala: Društvo upokojencev Črnomelj in Vika Lozar.

Torej, danes ob 18. uri ste vljudno vabljeni k ogledu razstave Vinka Kukmana. "Oboroženi" s podatki, ki smo vam jih posredovali v tem prispevku, boste verjetno Vinka in njegove fotografije videli veliko globje ...

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj