Na vsebino

Virtualni sprehodi po muzejih in galerijah - Munch Museet, Oslo (8)

Mnogi menijo, da je Munch umetnik ene mojstrovine. Obstajajo celo članki kritikov, v katerih se mnoga dela mojstra obravnavajo izključno v povezavi z zapletom najbolj znanega avtorjevega dela. To je trpežni "potok", ki je bil pred desetimi leti ukraden iz muzeja, katerega celotna razstava je sestavljena iz del briljantnega norveškega ekspresionista.
Mojstrovina je bila vrnjena na svoje mesto, dve leti po tatvini. Roparji niso bili strokovnjaki za slikanje, zato je platno trpelo. Restavratorji niso želeli obnoviti izgubljenega fragmenta v upanju, da bodo v prihodnosti sredstva za natančno prenovo dela. Medtem ko je mojstrovina, čeprav v poškodovani obliki, okrašena z bogato zbirko.

Rojstvo muzeja je potekalo leta 1944, ko je bila napovedana umetniška volja. Bila je vojna, norveško kraljestvo je bilo zasedeno, kraljeva družina je bila evakuirana v ZDA. Nacisti v vladi niso želeli slišati o odprtju muzeja "degeneriranega in perverznega iz slikarstva". Zato je bilo treba razstavo dediščine Munch opustiti.

Posebno komisijo Narodnega muzeja je skoraj celo leto pripravila katalog dediščine velikega norveškega umetnika. Poleg slik, ki so dosegale več kot tisoč, je mojster mesto in ljudi zapustil gravure, jedkanice, pisma, skulpture, fotografije, plakate, dokumente. Kar se tiče preostalega premoženja oporočitelja, se praktično ni pojavilo, z izjemo nekaj osebnih stvari umetnika. Izkazalo se je, da je umetnik v svoji delavnici živel zadnja leta svojega življenja in ni imel nič drugega kot svoja dela.

Muzej je bil odprt leta 1963. Do takrat je bila zgrajena posebna zgradba, ki je bila dovolj velika, da je lahko poskrbela za celotno dediščino Muncha.

Poleg najbogatejše zbirke slik umetnika, muzej redno prikazuje filme o Munchu, se ukvarja z aktivnimi izobraževalnimi dejavnostmi. Muzej je aktiven in išče vsa nova dela mojstra, ki jih kupuje na različnih dražbah. Muzej vsako leto nameni poseben proračun za te namene.

Poleg glavne razstave, ki jo sestavlja zbirka slikovnih, grafičnih in gravurnih del mojstra, je tukaj organizirana majhna razstava osebnih stvari umetnika. Organizirajo se tudi začasne razstave, kjer so predstavljena dela, ki jih združuje ena tema, napisana v enem žanru.

Video o muzeju si lahko ogledate TUKAJ.

Iz Munchove lolekcije pa vas vabimo, da si ogledate TOLE.

Če vas zanima več, je TUKAJ povezava do spletne strani muzeja.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj