Na vsebino

Vitamin D - gorivo za imunski sistem

Vitamin D lajša potek vseh akutnih okužb dihal, tudi covida-19, ugotavlja več neodvisnih raziskav. Zato tudi naša stroka pripravlja nacionalni načrt, kako s tem sončnim vitaminom ustrezno preskrbeti vse prebivalce Slovenije. Zgolj iz hrane in okolja ga namreč ne dobimo dovolj, zato ga je zlasti v zimskem in zgodnje spomladanskem času treba dodajati.

Prvi dosežek delovne skupine za zagotavljanje preskrbljenosti z vitaminom D je enotna obravnava oskrbovancev domov za starejše in nepokretnih. Zavarovalnica je zdaj namreč odobrila, da se jim sme predpisovati vitamin D na račun zavarovalnice, kar je pomemben napredek.

A pomembno je, da ima tudi odrasla, zdrava populacija ustrezne ravni vitamina D – te so ob okužbi ključne za aktivacijo imunskega sistema. Več kot tisoč študij in številne metaanalize so pokazale, da je bila pojavnost in obolevnost respiratornih virusnih okužb z dodajanjem D-vitamina manjša. Zadnja, pravkar objavljena študija, izvedena na 40.000 posameznikih, je pokazala, da je bil vitamin D najbolj učinkovit, če so ga dajali vsak dan.

Če poleti ustrezno dnevno količino D-vitamina dobimo že z opoldanskim 20-minutnim sprehodom, je najbolj problematično prav obdobje tik pred začetkom pomladi, ko smo brez dodajanja vse zaloge že porabili.

O številnih pozitivnih učinkih »vitamina sonca«, ve veliko povedati tudi Gorazd Šuštarič iz Sel pri Dragatušu, prvi Slovenec z multiplo sklerozo, ki se je s to težko boleznijo spopadel s pomočjo visokih odmerkov vitamina D3. Nedavno je izdal avtorsko knjigo Avtoimunska obolenja in zdravljenje z visokimi dozami vitamina D3. V njej so zbrani članki, raziskave in zapisi začetnika zdravljenja z visokimi dozami vitamina D3, dr. Coimbre, in drugih raziskovalcev ter pričevanja ljudi, ki so s pomočjo t.i. Coimbra protokola uspeli zaustaviti razna obolenja.

Gorazd pravi, da že šest let ni obiskal zdravnika ali vzel kakršno koli zdravilo, multipla skleroza pa je pri njem v trajni remisiji. Svoje dobro počutje kljub avtoimunski bolezni, ki ga spremlja že 20 let, pripisuje prav zdravljenju z visokimi dozami vitamina D3. Šuštarič je prepričan, da so vse avtoimunske bolezni ozdravljive in da veliko mladih zboleva brez potrebe. Zato si želi, da bi čim več ljudi spoznalo pomen D-vitamina.

Vir: 24ur, Radio Odeon
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj