Na vsebino

Vprašanja v povezavi z vse večjim številom ilegalnih prebežnikov čez reko Kolpo

V ponedeljek smo od Maje Kocjan prejeli dopis z naslednjo vsebino, ki ga je naslovila na Občino Črnomelj in občinske svetnike:

"Kot pobudnica Civilne iniciative Bela krajina in kot občinska svetnica v zadnjem času prejemam precej vprašanj v povezavi z vse večjim številom ilegalnih prebežnikov čez reko Kolpo na območju Bele krajine. Domačini so namreč precej vznemirjeni predvsem zaradi neobveščanja tako s strani občine, države in policije o nastali situaciji. Zato vas kot občinska svetnica sprašujem naslednje:

Za koliko se je število ilegalnih prehodov čez mejo na območju Bele krajine povečalo v zadnjih dveh tednih?
Ali so točni podatki iz italijanskih medijev, da se spet odpira t. i. balkanska migrantska pot?
Ali morajo biti domačini pozorni oziroma bolj pazljivi pri varovanju svojega premičnega ali nepremičnega premoženja?
Ali je morebiti ogrožena lastna varnost domačinov?
Za kakšno strukturo prebežnikov gre?
Kam so nameščeni ti ilegalni prebežniki v primeru, da zaprosijo za azil oz. kam tisti, ki za to ne zaprosijo?
Ali namerava Občina Črnomelj obvestiti javnost o tej žgoči temi?

Prosim za odgovore v najkrajšem možnem času.

Maja Kocjan"

Občina Črnomelj je danes poslala odgovor, ki ga je prejela s policijske uprave Novo mesto:

"Pozdravljeni,

na včerajšnji izjavi za javnost, ki smo jo pripravili na Mejnem prehodu za obmejni promet Žuniči, smo medijem in širši javnosti predstavili naše aktivnosti in ugotovitve ob povečanem številu nezakonitih prehodov na območju Bele krajine. Izjavo je dal Anton Štubljar, vodja Oddelka za državno mejo in tujce na Policijski upravi Novo mesto.

Že od jeseni lanskega leta policisti Policijske uprave Novo mesto na območju občin Metlika in Črnomelj obravnavajo porast nezakonitih prehodov državne meje. Tujci iz smeri Hrvaške prečkajo reko Kolpo na način, da jo prebredejo ali celo preplavajo in ob nizkih temperaturah pogosto ogrožajo svoja življenja. Hrvaški policisti obravnavajo tragičen primer, ko naj bi se ena oseba utopila v Kolpi. V nekaj primerih so na hrvaški strani tujci odtujili čolne in se prepeljali preko Kolpe. V Slovenijo nedovoljeno vstopajo predvsem na tistih mestih, kjer ni postavljenih začasnih tehničnih ovir. Največ nezakonitih prehodov državne meje obravnavamo v poznih večernih urah, v nočnem času ali v jutranjih urah. Večina tujcev ima mokra oblačila, so premraženi in celo podhlajeni. Vsem pomoči potrebnim nudimo zdravstveno in humanitarno oskrbo.

Ob sprejetju nekaterih naših ukrepov in aktivnosti, ki so oteževali prehode meje na območju Metlike, se je smer nedovoljenih migracij premaknila na območje občine Črnomelj. Na tem območju je od oktobra 2017 državno mejo na nedovoljen način prestopilo 120 tujcev, od teh 61 med krajema Miliči in Žuniči, 24 pod krajem Doljna Preloka, 16 v bližini naselja Učakovci, ostali pa pri naselju Zilje in Podklanec. Vseh 120 tujcev je zaprosilo za mednarodno zaščito. Tudi na tem območju so prevladovali državljani Alžirije in Maroka, nekaj manj je bilo državljanov Afganistana in Pakistana. Tujci, ki so zaprosili za mednarodno zaščito, so bili nastanjeni v azilnem domu.

Ob zaznanem povečanju nezakonitih prehodov državne meje smo na Policijski upravi Novo mesto pričeli izvajati številne aktivnosti za preprečevanje in zmanjšanje nezakonitih prehodov. S policisti drugih enot Policijske uprave Novo mesto smo okrepili število policistov, ki na območju Bele krajine varujejo državno mejo, pri delu policistom pomagajo vodniki službenih psov, policisti Specializirane enote za nadzor državne meje in policisti Postaje konjeniške policije Ljubljana. Območje pregledujemo s pomočjo policijskega helikopterja, v nočnem času pa mejo nadzorujemo z napravami za nočno opazovanje.

Naj dodamo, da ni bilo ugotovljeno, da bi osebe, ki nezakonito prestopijo državno mejo na območju Bele krajine, izvrševala premoženjska ali druga kazniva dejanja. Prebivalci Bele krajine že vrsto let zelo dobro sodelujejo z našimi policisti in nas obveščajo o vseh zaznanih varnostnih dogodkih. Za sodelovanje se jim zahvaljujemo, saj so prav njihova obvestila o opaženih tujcih v veliko primerih ključna, da policisti lahko hitro izsledijo tudi tiste tujce, ki jih zaradi obširnega območja ob meji s Hrvaško ne zaznajo sami.

Več informacij najdete na spletni strani policije TUKAJ.

S spoštovanjem,

Alenka Drenik
predstavnica za odnose z javnostmi

Policijska uprava Novo mesto
Ljubljanska cesta 30
8000 Novo mesto"

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj