Na vsebino

Trajna začasnost ali Vrtec Majer

Takole, v minulih dneh je bilo kar nekaj debate o razmerah v enoti črnomaljskega vrtca, ki je stacioniran v kontejnerih na Majeru. Za tiste, ki mogoče ne veste kje je to; na lokaciji, kjer je bila včasih vojašnica.

Eden od staršev, Darjan Grudnik, katerega otrok obiskuje to enoto, je minuli četrtek županji poslal odprto pismo in v njem opisal razmere oz. probleme v tej enoti. Če še niste, si pismo lahko preberete TUKAJ.

Županja je Darjana na razgovor povabila v ponedeljek. O tem malce več v nadaljevanju, Občina pa je na svoji spletni strani še isti večer objavila "Odgovor na odprto pismo županji", ki ga lahko preberete TUKAJ.

Nekako ob istem času ste si lahko na Televiziji Vaš kanal ogledali prispevek o vrtcu: TUKAJ.

Včeraj so o valu ogorčenja, ki ga je sprožil "kontejnerski" vrtec poročali v spletni izdaji Dolenjskega lista: TUKAJ, jutri pa preverite kaj je zapisano v tiskani verziji.

Svojega mnenja v članku namenoma ne izpostavljam. Mogoče bi bil preveč pristranski. Ve se v katero smer.

Zato vam v prilogah spodaj posredujem naslednje:
- izjavo ravnateljice Petre Pezdirc Stopar (vir Televizija Vaš kanal),
- izjavo županje Mojce Čemas Stjepanovič (vir Radio 1),
- Del zapisnika 20. redne seje OS občine Črnomelj,
- Zakon o vrtcih,
- Kurikulum za vrtce,
- Kodeks etičnega ravnanja v vrtcih,
- Vlaganje v otroke,
- Moje Finance.

Tudi danes narejene fotografije so v ogled. Podatkov imate več kot dovolj, da si sami ustvarite svoje mnenje o zadevi. Res pa je, da se vse vrti okrog denarja. Mogoče pa na Trgu svobode 3 TUKAJ najdejo kakšen namig ...

P.S.: Tik pred objavo članka smo dobili še tale dopis Darjana Grudnika, avtorja odprtega pisma županji. Objavljamo ga v celoti:

"Sprašujem se, če je normalno, da imam po vsem, na kar sem prejšnji teden javnost opozoril v zvezi z vrtcem na Majerju, na trenutke slabo vest sam. Ob pogledu na prekrasne vzgojiteljice svojega otroka začutim kanček negotovosti, ali sem jih s svojim početjem spravil v zadrego, da jih bo zaradi tega dogodka morebiti nekdo šikaniral, izvajal mobing nad njimi, jim z zamikom izplačeval plače, jih obtoževal, da so zadevo same spravile v javnost, bodo celo morale poslušati očitke, kako so same premalo ali pa celo, da niso opozarjale o problemu? Res živimo v svetu, kjer je kolektivna kriza identitete tako velika, da se slabo počutimo tisti, ki nekaj počnemo prav, ki hočemo spremeniti slabe prakse, cinizem, slabe pristope, neetična ravnanja odgovornih, popolno ignoranco do mnenja nasproti mislečih, do zanikanja resnice in nenazadnje nespoštovanje temeljnih načel človekovega in otrokovega dostojanstva ter vseh drugih zakonov? Odgovor je na žalost, da. Na tej točki bi se rad ponovno zahvalil vsem šestim oziroma sedmim vzgojiteljicam, ki v danih razmerah lepo poskrbite za naše malčke. Dobro delate. Poskušajte me prosim razumeti, da res ne gre drugače. Spoštujem Vas, kajti dosledno sledite načelom Kodeksa etičnega ravnanja v vrtcih, kurikulumu in vsem zakonskim okvirjem. Hvala Vam.

Če ste sledili dogodkom, so v zvezi z mojim pismom potekale številne aktivnosti, objavljeni so bili članki, televizijski prispevki, svoje mnenje je podala tudi županja. V ponedeljek, 13. 11. 2017, me je povabila na pogovor, na katerem so me, poleg nje, pričakali še njeni štirje uslužbenci. Dobil sem prvi vtis, da so zadevo vzeli resno, da jih stvar resnično skrbi. Vendar, zelo hitro sem spoznal, da je ta njihova številčnost imela drugačen namen, kajti domnevam, da so računali, da me bodo le tako prestrašili. Kaj dokazuje to mojo trditev? Predhodna opozorila in prakse občanov iz preteklosti, da bi znalo biti tako, dokončno pa mi je to postalo jasno tekom pogovora, ko so vsi štirje prisotni bolj kot ne odigrali vlogo statistov, kajti govorila je vseskozi večinoma samo županja. Sam sem se na pogovor pripravil tudi s strokovne plati, saj sem podal konkretne rešitve in jih opozoril na vse kršitve zakonodaje, ki se tičejo konkretnega vrtca na Majerju. Seveda mi ni potrebno posebej poudarjati, da je županja pogosto preusmerjala pozornost na teme, ki se našega problema sploh ne tičejo.

Vendar, glavni šok je šele prišel. Zgodilo se je približno kakšno uro po sestanku, ko je Občina Črnomelj na svoji strani objavila odgovor županje na moje pismo. Zapisali so, citiram: "Občan Darjan Grudnik je prejšnji teden v odprtem pismu županji podal svoje mnenje o delu občine in vsako mnenje spoštujem, čeprav ga ne delim z njim." Se pravi, županja moje kritike kategorično zanika in se z njimi ne strinja. Če je še uro poprej zatrjevala, kako me razume, da imam prav, da sama kot mama ve, kako se počutim, je iz zapisanega kasneje jasno razvidno, sploh ob upoštevanju dejstva, da je bil njen odgovor napisan že prej, da je na sestanku z mano držala figo v žepu, me zavajala, govorila drugače kot dejansko misli. S svojim nastopom me je torej hotela zavesti in potolažiti, kar ji pa seveda ni uspelo.

Županja, oziroma kdor je ta odgovor po navodilu napisal, je seveda v prvem delu odvrnil pozornost od problema. Tudi iz druge izjave za medije je razvidno, da županja za večino stanja na Majerju okrivi izvajalca del. Vendar sam poudarjam, da je bilo stanje na tem parkirišču in sam dostop slab že dolgo prej, sam izvajalec tudi ne more biti kriv, da je vrtec lociran sredi gradbišča oziroma povedano drugače, da se vrtec nahaja nekje, kamor pravzaprav sploh ne spada. Se pravi, preusmerjanje pozornosti in odgovornosti. Občina je izbrala investitorja, če ta res ni tako dober, kakor sami pravijo, zakaj ni torej izbrala drugega, ampak ta debata že ni več naš problem. Se pa tukaj zelo lepo riše tudi županjin odnos do lokalnega gospodarstva, širšo sliko pa si ustvarite sami.

V naslednjem delu odgovora prihaja del, ki je sporen. Županja trdi, citiram: "Enota na Majerju izpolnjuje pogoje in omogoča, da se lahko vpišejo vsi otroci v vrtec, kar je tudi osnovni interes občine." Če to bere človek, ki ne pozna ozadja, bo to trditev sprejel za resnično. Ob pregledu Kurikuluma za vrtce in Zakona za vrtce, sem že v pogovoru pri županji opozoril na nespoštovanje zakonskih okvirjev, katerim bi ta vrtec moral zadoščati. To je ob 18.45, na oddaji televizije Vaš kanal, potrdila tudi ravnateljica vrtca, gospa Petra Pezdirc Stopar, citiram: "Naši pogoji niso najboljši, najbolj, ne ustrezajo zakonodaji.". V pravni državi je tako, ali nekaj zadošča zakonodaji, ali pač ne. Mnogi to izjavo dokončno razumemo kot to, da svoje otroke vozimo v vrtec, ki ne zadostuje zakonom, jih ne upošteva in ne izvaja. S to izjavo se je jasno izkazalo, kako se Občina postavi nad stroko, ravnateljica pa krši Kodeks etičnega ravnanja v vrtcih. Imamo torej na eni strani županjo, ki trdi, da je vse iz zakonskega vidika v najlepšem redu in na drugi ravnateljico, ki javno prizna, da ni.

Problem sedaj seveda dobi čisto novo dimenzijo. Da bo jasno vsem. Starši več kot 30 otrok vozimo svoje otroke leta 2017 v vrtec na Majer v kontejnerje, ki po besedah same ravnateljice ne zadoščajo zakonodaji. Pa to še ni vse. Občina ima po zakonu o vrtcu možnost, da sama zniža ceno vrtca, v kolikor ugotovi, da bi bilo to potrebno. Torej, če primerjamo vrtec na Čardaku, s katerim se županja pohvali, imajo tam nastanjeni otroci urejen nadstandard. Lepe prostorne učilnice, notranjo telovadnico, urejene zunanje površine, igrala, itd. Na Majerju vsega tega ni. Pa so kljub temu starši vsa ta leta do sedaj plačevali in še plačujemo isto ceno, kakor tisti na Čardaku. Sam moram plačati preko 200 evrov za to, da moj otrok biva v kontejnerju, kjer nima enakih možnosti kot drugi otroci po vrtcih v Črnomlju, kjer se zakon ne spoštuje. Nenazadnje je vprašljiva tudi požarna varnost tega objekta, kajti sprašujem se, na kakšen način bi se lahko v primeru nesreče iz teh prostorov sploh rešili. Širšo sliko in mnenje si spet ustvarite sami.

Če torej zaključim, starši svoje otroke zaupamo ustanovi, katere predstavnik oziroma vodja javno prizna, da ne zadostuje zakonu. Pod pretvezo, da imajo zaradi tega vsi otroci vrtec. To je seveda spet zavajanje, prvič, ker zakon občino zavezuje, da omogoči vrtec vsem, ter drugič, to ne sme biti razlog za neupoštevanje zakonodaje. V dani situaciji je zagotovo na neki točki odpovedala tudi javnost. Predolgo časa smo se obračali stran. Predolgo časa smo tolerirali nepravilnosti. Predolgo smo živeli kot drugorazredni občani, kateri so bili poslušni, nekritični, ustvarjeni kot stroj za glasovanje za neke politike, ki na koncu poskrbijo le za osebno korist in blagostanje. Moral bo priti trenutek katarze. Da sistem zresetiramo, ga očistimo, zaživimo normalno življenje. Naše zahteve so sedaj ob novih dejstvih popolnoma drugačne. Nasprotno kot meni županja, naši otroci ne bodo in ne smejo več živeli v teh pogojih. Javno bomo zahtevali takojšnje zaprtje neustreznih prostorov, njihovo takojšnjo preselitev v primerne, ker ti v Črnomlju obstajajo in jih je mogoče hitro urediti. Glede na to, da naši otroci bivajo in bodo še naprej tudi drugje bivali v začasnih in prilagojenih prostorih, pa tudi primerno znižanje cene za vse tiste otroke, ki se jih problem neposredno dotika. Starši ne bomo financirali ponudbe, ki je ni, navidezne storitve pa naj subvencionira Občina. Se pa seveda tudi sprašujem, kdo bo prevzel moralno in politično odgovornost za vse slabe stvari, ki so se zgodile? Bodo to storile pristojne službe? Bo to ravnateljica? Mogoče županja in Občinski svet, ki sta to isto ravnateljico potrdila? Odgovor nam je seveda znan, širšo sliko problema pa si seveda ponovno narišite sami."

Zvočni zapis

  • - Petra Pezdirc Stopar, ravnateljica vrtca

  • - Mojca Čemas Stjepanovič, županja

Priponke

Vir: Darjan Grudnik, Dolenjski list, Televizija Vaš kanal, Radio 1, Moje finance, Večer

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj