Na vsebino

Vse več potreb po pomoči na domu

Semiški občinski svetniki so se na včerajšnji zadnji seji pred poletnim odmorom med drugim seznanili z informacijo o oblikah varstva in pomočeh starejšim občanom, kamor sodi tudi pomoč na domu. Dom starejših občanov (DSO) Črnomelj je leta 2020 od črnomaljske enote centra za socialno delo Dolenjske in Bele krajine, prevzel izvajanje pomoči na domu tako v črnomaljski kot semiški občini. Oskrba na domu je namenjena ljudem, ki živijo v domačem okolju, a zaradi telesnih, psihičnih, čustvenih ali spominskih težav potrebujejo katero od profesionalnih ali plačanih storitev na svojem domu. V DSO Črnomelj trenutno biva 22 uporabnikov iz semiške občine, pomoč na domu pa se izvaja pri povprečno 23,4 uporabnikih. Do 31. maja letos je bilo opravljenih 868,5 ur tovrstnih storitev.

Število uporabnikov se je v Semiču sicer v prvih treh mesecih letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšalo za 14, se je pa povečalo število ur na uporabnika in sicer iz 12,95 v lanskem na 19,74 ure v letošnjem letu. »Trend opravljanja storitev nakazuje povečanje števila ur potrebnih za pomoč uporabniku, ravno tako se občasno že pojavlja želja oziroma potreba po večjem deležu oziroma številu pomoči na domu,« je zapisala direktorica DSO Črnomelj Valerija Lekić Poljšak.

Skladno z resolucijo o nacionalnem programu socialnega varstva do leta 2030, želijo tudi v DSO Črnomelj okrepiti skupnostne oblike socialnega varstva, kamor štejejo tudi uporabnike pomoči na domu ter povečati njihovo število. Kapacitete institucionalnega varstva bodo prilagodili številu in potrebam oseb v ciljnih populacijah, ki tovrstno varstvo dejansko potrebujejo, ne bodo pa kapacitet dodatno širili.

Letos v črnomaljskem domu starejših s pomočjo kohezijskih in lastnih sredstev izvajajo adaptacijo bivalnih prostorov v štirih nadstropjih. Prenovili bodo 32 sob za uporabnike, prostore za zaposlene in ostale pomožne prostore, s čimer bodo izboljšali kvaliteto bivanja stanovalcev po posameznih nadstropjih. S prenovo bodo ukinili tri in več posteljne sobe, vsaka soba bo imela lastne sanitarije s tušem. Hkrati bodo z naložbo zagotovili varno in primerno bivanje za stanovalce ter ustrezne pogoje dela za zaposlene tudi v primeru izbruha nalezljivih bolezni.

Finančne spodbude dijakom

Občinski svetniki so na včerajšnji seji sprejeli tudi nov odlok o dodeljevanju denarnih spodbud dijakom Srednje šole Črnomelj, ki po novem razširja dodeljevanje denarnih spodbud na vse programe Srednje šole Črnomelj. Višina denarne spodbude se spremeni na 80 evrov mesečno, skrajša pa se čas dodeljevanja spodbude na 10 mesecev (september-junij). Gimnazijci, ki so prejemali denarno spodbudo po prejšnjem odloku, to pravico ohranijo, vendar se jim spodbuda zniža na omenjenih 80 evrov.

Potrdili so tudi sklep o odprtju nove proračunske postavke in podkontov ter prerazporeditvah za oblikovanje letošnjega občinskega proračuna. Gre za skupno nekaj več kot 91 tisoč evrov, ki jih bodo prerazporedili s podkonta, na katerem so sredstva v veljavnem proračunu namenjena za preplastitev cest. Zaradi visokih cen asfaltiranja namreč načrtovana izvedba letos ne bo realizirana. V rebalansu letošnjega proračuna, ki bo na dnevnem redu septembrske seje, bodo omenjene prerazporeditve tudi upoštevane.

Svetniki so sprejeli še odlok o načinu in pogojih plakatiranja v času volilne in referendumske kampanje v občini Semič ter v prvi obravnavi tudi odlok o organizaciji, ustanavljanju in delovanju zaščite in reševanja v občini.

Seznanili pa so se tudi s poročilom o delovanju daljinskega ogrevanja na lesno biomaso v občini za lansko leto.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj