Na vsebino

Za pravičen in enak dostop do zdravja

Trenutno se v svetovnem merilu vse vrti okrog koronavirusa, ki je cenjeno vrednoto zdravja postavil še na višjo raven. Letošnji svetovni dan zdravja (7. april) je tako posvečen aktualni javnozdravstveni temi – kako svet po pandemiji covida-19 vrniti v sprejemljive tirnice življenja, da bo pravičnejši za vse in da bodo vsi ljudje in vse družbe uživali več zdravja in blaginje. Epidemija je namreč razkrila neenak dostop do zdravja. Najbolj so jo občutili prav tam, kjer so že sicer bolj ranljivi in izpostavljeni boleznim ter imajo slabši dostop do kakovostnih zdravstvenih storitev.

Črnomaljski župan Andrej Kavšek je v sporočilu, ki ga je ob tej priložnosti naslovil na Zdravstveni dom Črnomelj, izpostavil njihovo pravičnost in pohvalil trud vseh zdravstvenih delavcev. »Trdno sem prepričan, da tudi v ZD Črnomelj delate vse kar je v vaši moči, da bi bil zdravstveni sistem pravičen in dostopen za vse. Verjamem da se boste trudili tudi v prihodnje, zato vam ob svetovnem dnevu zdravja želim vse dobro, veliko zagona in pozitivne energije ob spopadanju z vsakdanjimi izzivi na delovnem mestu ter seveda obilo zdravja,« je zapisal.

Letošnji svetovni dan zdravja je vstopna točka v proces, v katerem bo več pozornosti namenjene tematikam o neenakosti v zdravju in socialnih neenakostih, pa so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Prizadevajo si, da bi znali argumentirati potrebne ukrepe za izboljšanje stanja z različnih vidikov, denimo ekonomskega in socialnega. Kot so dodali, si želijo tudi, da bi njihove ugotovitve čim bolj upoštevali tudi politični odločevalci v vseh sektorjih, ki na različnih ravneh vplivajo na zdravje in blaginjo pri posameznih skupinah prebivalcev.

Vir: STA, Občina Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj