Na vsebino

Zadišalo je po domačih dobrotah

Foto: Uroš Novina
Foto: Uroš Novina

V večnamenskem prostoru Cerovec pri Črešnjevcu je včeraj dišalo po domačih dobrotah, saj je tam potekala delavnica priprave in peke kmečkega cvrtja. Članice PGD Črešnjevec so z njo obudile spomine na stare čase in še posebej na dragocene recepte naših babic. Recept za kmečko cvrtje namreč najdemo tudi v brošuri Jedi semiških babic, ki je pred dvema letoma nastala v sklopu projekta »Zdravo in aktivno življenje na belokranjskem podeželju«.

Članice želijo s tovrstnimi kuharskimi delavnicami tudi v praksi širiti znanje izdelave jedi iz brošure med mlajšo generacijo. Stari recepti, zbrani v brošuri, so oblikovani s pomočjo sestavin iz domačega kraja, pridelanih na naraven način, kar vsemu dodaja edinstven čar in zavedanje k ekološkemu, domačemu pridelovanju hrane.

Za pripravo kmečkega cvrtja potrebujemo: 4 do 5 jajc, 5 dcl mleka, 2dcl vode, žlico sladkorja (po želji), 50 dag moke in malo sladke smetane.

V posodi stepemo jajca, dodamo sol, mleko, smetano, vodo in mleko. Stepamo, dokler ne dobimo gladke mase. Na pekač vlijemo nekaj žlic olja ali večjo žlico masti. Pekač postavimo v ogreto pečico in počakamo, da se maščoba segreje. Obvezno zlijemo maso na dobro segreto maščobo. Pečemo približno 45 minut na 200 stopinj Celzija. Še vroče razrežemo in postrežemo.

Včasih se je ob cvrtju jedel krompir in solata, danes pa marmelada, čokoladno-lešnikov namaz, med in še kaj.

Na fotografijah je cvrtje videti več kot odlično, mogoče nam naslednjič tudi kaj prinesejo na pokušino...

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj