Na vsebino

Zaključek Mednarodne konference mladih znanstvenikov ICYSS 2019

V Beogradu je med 21. in 26. 8. 2019 potekalo mednarodno tekmovanje iz družboslovja (zgodovina, geografija, sociologija, psihologija, ekonomija), kjer so svoje raziskovalne naloge predstavili tudi člani slovenske ekipe, učenci in dijaki slovenskih šol: Taja Majhenič, Sara Bugarinović, Bruno Šonc, Matevž Rezman Tasič, Katja Mogilnički in dijak 3.b. gimnazije SŠ Črnomelj Sergej Drakulič. Dosegli so izredne rezultate, saj so osvojili kar tri zlate in dve bronasti medalji za predstavitev raziskovalne naloge, Sergej pa še priznanje za predstavitev plakata. Ti rezultati Slovenijo skupaj z Srbijo in Malezijo uvrščajo v sam svetovni vrh.

S ponosom povem, da je Sergej Drakulič osvojil zlato medaljo, celo 1. mesto, za svojo predstavitev iz področja zgodovine »NEDOKONČANA PROGA ČRNOMELJ – VRBOVSKO«. Pokazal je izredno poznavanje obravnavane (in širše) tematike, v 10 minutah v angleškem jeziku atraktivno predstavil svojo nalogo, suvereno odgovarjal na vprašanja ter tako prepričal svetovno žirijo. Kolektiv zaposlenih in dijaki SŠ Črnomelj Sergeju izrekamo čestitke za vestno, več kot leto dni trajajoče raziskovalno delo. Hvala zunanjemu mentorju Tadeju Bratetu, ki je Sergeju pomagal pri strokovnem delu raziskave.

Za mlade iz Bele krajine je še kako pomembno, da imajo priložnost spoznavati raziskovalno delo, saj tako poglobijo in širijo znanje svojega močnega področja, pridobijo izkušnje v pisnem izražanju in javnem nastopanju, navežejo stike z raziskovalnimi inštitucijami in strokovnjaki …; z morebitno udeležbo na mednarodnem tekmovanju napredujejo v uporabi angleškega jezika, spoznavajo nove kulture, tuje države in vrstnike. Bela krajina je vir številnih še neraziskanih tematik, zaupajmo mladim in jih spodbudimo k raziskovanju domačega okolja skozi družboslovje, saj tako prispevajo k lastni osebnostni rasti in k prepoznavnosti Bele krajine v Sloveniji in svetu.

Vir: Srednja šola Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj