Na vsebino

Že 10. vinski festival Mlada portugalka je uspel

Ljubitelji jeseni, trgatve, vinskih dogodkov in zabave se vsako leto vse raje vračajo v Belo krajino. Ko se napolnijo belokranjske kašče in vinski hrami, dežela zablesti v jesenskih barvah. V soboto je Društvo vinogradnikov Metlika v starem mestnem jedru že desetič zapored pripravilo vinski festival Mlada portugalka, ki je popoldanskih in večernih urah pritegnilo številne Belokranjce, pa tudi obiskovalce iz vseh koncev Slovenije. Po oceni organizatorjev je prireditev obiskalo več kot tisoč ljudi.

Posebnost portugalke je, da v zgolj nekaj tednih iz mošta dozori v mlado vino ter ponuja takojšnje užitke. Mlado vino je sveže, lahkotno pitno in sortno aromatično v vonju. Ko se prične družiti s pečenimi kostanji, se zgodi prava mala čarovnija.

Program festivala se je pričel že v zgodnjih popoldanskih urah z otroško ustvarjalno delavnico v Belokranjskem muzeju, nadaljeval pa z jesenskim plesnim rajanjem s Plesnim društvom Krokar in delavnico peke belokranjske pogače z Društvom kmečkih žena Metlika. Ob 16. uri so pred metliškim gradom pripravili običaj trganja potomke najstarejše trte modre kavčine z mariborskega Lenta, ki raste pred metliškim gradom. Trgatev je tudi tokrat potekala po starih običajih, slovenske vinske kraljice in vsi dosedanji predsedniki Društva vinogradnikov Metlika so grozdne jagode ročno stisnili in jih ločili od pecljev. Nato se je prireditev preselila na Mestni trg, dogajanje pa je potekalo po ustaljenih običajih iz preteklih let.

Pred samim prireditvenim prostorom so belokranjski rokodelci, obrtniki in drugi ponudniki na stojnicah prodajali svoje izdelke. Obiskovalcem so ponudili brezplačen kozarec mladega vina iz soda, v katerem so bile združene portugalke vseh letošnjih ponudnikov, kraljica metliške črnine pa je z bosimi nogami stlačila letošnji pridelek s potomke najstarejše trte. Viničar društva Andrej Škof je z refraktometrom ugotovil, da je imelo grozdje 74 oe. stopinj.

Mlado vino so točili Vinogradništvo DOLC 1834, Družina Hoznar, Hiša vina Pečarič, Kordič, Vina Plut, Vina Škof - Skof Wines, Vinarstvo Nemanič, Vinska klet Malnarič - Nampel, Vinska Klet Metlika, Vinska klet Pečarič-Meginc, Vinska klet Prus, Družina Šajatović, Željka Balja, obiskovalci pa so lahko poskusili tudi vina iz Madžarske. Za kulinarične užitke sta letos poskrbela Gostišče Veselič in Društvo slovensko-portugalskega prijateljstva.

Po končanem tradicionalnem obredu je na Mestnem trgu sledil nastop Mestne godbe Metlika ter tamburašev MFS Metlika. Strokovna komisija in obiskovalci so izbrali tudi najboljšo letošnjo portugalko, tokrat so priznanje prejeli pri Vina Plut iz Drašičev. Sledila je večerna zabava ob zvokih belokranjske glasbene skupine Jackpot.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj