11. in 12. aprila 2019 je v Črnomlju potekala 12. Mednarodna kiparska kolonija mladih Črnomelj (12. MKKMČ), ki jo že vsa leta organizira Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj v sodelovanju z Osnovno šolo Loka Črnomelj. Novost kolonije je bila, da je prvič potekala v spomladanskem času in da je bilo v sklopu kolonije organiziranih kar nekaj dogodkov, ki so kolonijo približali prebivalcem mesta. 39 mladih kiparjev iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije je ustvarjalo na temo »Zelena POZITIVA«. S tem se je 12. MKKMČ povezala s civilno pobudo sajenja dreves v Črnomlju. Na Petrovem trgu so prižgali velikonočne lampijone, ki so jih ustvarili otroci črnomaljskih osnovnih šol in vrtca. Umetnica Vlasta Markočič je v Kulturnem domu Črnomelj odprla svojo razstavo z naslovom »Vezi«.

Mladi kiparji so na 12. MKKMČ ustvarjali pod mentorstvom uveljavljenih likovnih strokovnjakov, ki so jim pomagali študentje Likovne pedagogike s Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. Strokovna komisija v sestavi Robert Lozar (akademski slikar), Paola Korošec (akademska kiparka) in Saba Skaberne (akademska kiparka) je izbrala najboljše po posameznih delavnicah, skupnega zmagovalca kolonije ter nagrajenca čigar delo bo vlito v bron.

Priznanja za najboljše na 12. MKKMČ so prejeli:

  • Vid Črnič (OŠ Podzemelj), najboljši v delavnici SIPOREKS in SKUPNI ZMAGOVALEC. Tudi dobitnik posebne nagrade – odlitek kiparskega izdelka v bron, ki ga podarja Borut Kamšek, Livartis d.o.o. Naslov dela »Veselo drevo« (mentor delavnice: Boštjan Kavčič);
  • Lidija Mihajlovič (OŠ Stari trg ob Kolpi) in Nuša Jankovič (OŠ Loka Črnomelj), najboljši v delavnici INSTALACIJA. Naslov njunega dela: »Celica življenja« (mentorica delavnice: dr. Bea Tomšič Amon);
  • Ajda Kremesec, OŠ Metlika; najboljša v delavnici KERAMIKA. Naslov dela »Narava je naš dom« (mentorica delavnice: Tamara Bregar);
  • Teodora Milenković, OŠ Branko Radičević, Čenta (SRB), najboljša v delavnici KERAMIKA. Naslov dela: »Utroba (Rađanje)« (mentorica delavnice: mag. Vlasta Markočič).

Skupni zmagovalec 12. MKKMČ, Vid Črnič, je prejel zmagovalno preslico - simbol kolonije in bo za nagrado od 23. do 25. aprila 2019 gostoval na Mednarodni koloniji mladih Ernestinovo v Slavoniji na Hrvaškem, ki je ena največjih v tem delu Evrope in s katero Mednarodna kiparska kolonija mladih Črnomelj strokovno sodeluje.

Razstava izdelkov 12. MKKMČ je na ogled v avli Kulturnega doma Črnomelj do 17. 5. 2019. Izdelki delavnice Instalacija bodo v centru Črnomlja (med trafiko in sodiščem) še nekaj dni. Lampijoni bodo Petrov trg krasili do konca velikonočnih praznikov.

ZAHVALE:
- Občina Črnomelj (sofinancer kolonije)
- JP Komunala Črnomelj d.o.o. (opremljanje in obešanje lampijonov)
- Srednja šola Črnomelj (konstruiranje in izdelava lampijonov)
- Livartis d.o.o. (vlivanje v bron zmagovalnega kiparskega izdelka)
- osnovne šole: Loka, Mirana Jarca in Milke Šobar Nataše (barvanje lampijonov)
- Glasbena šola Črnomelj (prireditveni prostor za prižig lampijonov in kulturni program)