Na vsebino

"Zgodilo se je tisto najstrašnejše v zgodovini vasi"

Foto: Občina Metlika
Foto: Občina Metlika

Občina Metlika, Združenje borcev za vrednote NOB Metlika in Krajevna skupnost Radovica so včeraj s slovesnostjo pri spomeniku NOB v Bojanji vasi obeležili 80 let požiga tega naselja v metliški občini.

Zbrane sta nagovorila metliški župan Darko Zevnik in predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Metlika Milan Travnikar. Slavnostni govornik pa je bil 91-letni Franc Kočevar, ki so ga usodnega 7. avgusta 1942, kot komaj 11-letnega dečka doleteli tragični dogodki. Bojanjo vas so namreč tega dne požgali italijanski okupatorji in pogorela je tudi njegova domačija. Ko so Italijani izvedeli, da je v noči na 30. junij 1942, 14 vaščanov odšlo v partizane, so za kazen obkolili vas in iz maščevanja požgali hiše vsem, katerih sinovi so odšli v partizane. Od 50 stanovanjskih hiš jih je zgorelo kar 44, ognjeni zublji pa so poleg tega uničili še več kot 100 pomožnih objektov. O tragičnih dogodkih med drugo svetovno vojno danes v Bojanji vasi priča spominska plošča in skulptura iz ostankov orožja na kamniti steni, ki predstavlja ruševine požgane hiše.

»Vaščani niso poznali nepremagljivega sovraštva, še manj pa so slutili, da bodo morali doživeti ognjeni sedmi avgust leta 1942. Toda zgodilo se je tisto najstrašnejše v zgodovini vasi, da so italijanski fašisti vas skoraj v celoti požgali,« tragične dogodke opisuje Kočevar. Okupatorji vaščanom niso dovolili, da bi karkoli rešili, ostali so brez vsega. Kmalu zatem so požgali še vasi Mačkovec in Hrast pri Metliki. »Če bi bil takrat z naše strani izstreljen en sam naboj, bi nas vse odpeljali v internacijo. Še sreča, da je bilo poletje in smo lahko prespali na kakšnem od redkih senikov, ki jih ognjeni zublji niso uničili,« se še spominja Kočevar in poudari, da ga požig vasi spominja na gorje in bolečino, ki se ne bi smeli nikoli več ponoviti.

V kulturnem programu so nastopili Terezija Potočar, Albina Tošeska, Urban Kočevar, Katarina Gršič, Karolina Matekovič in Nikolina Cindrič Matekovič.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj