Na vsebino

Zimski popis vodnih ptičev 2021

V soboto 16. in nedeljo 17. januarja je na severni zemeljski polobli potekal zimski popis vodnih ptičev. To je najobsežnejša tovrstna aktivnost sploh, ki jo pri nas vodi Društvo za opazovanje in preučevanje ptic (DOPPS). V Sloveniji poteka ta akcija že od 1997 leta, Javni zavod Krajinski park Kolpa pa se je tej dejavnosti pridružil takoj po ustanovitvi.

Opravi se le štetje vodnih ptičev. V to skupino sodijo vse vrste slapnikov, ponirkov, kormoranov, čapelj, labodov, gosi, rac, tukalic, pobrežnikov, galebov in čiger, vodomec, povodni kos in kot posebnost - tudi orel belorepec. Torej le vodni ptiči (in ne kar tiči vsevprek) in še ti le, če so na vodni površini ali nad njo. Vodni ptiči, ki se nahajajo na travniku ali njivi se zapišejo le kot zanimivost v opombah in ne sodijo v osnovno podatkovno bazo popisa.

Letos je akcija popisa na Kolpi potekala zopet v nekoliko večjem obsegu (a ne največjem doslej, ko smo popisovali od Prelesja) saj smo s prostovoljci uspeli pokriti tok reke Kolpe od Vinice do Rakovca – ko Kolpa ni več mejna reka. Letošnje rezultate moramo še obdelati a navadno popišemo od 14 - 24 vrst vodnih ptičev, absolutne številke pa so med posameznimi leti zelo različne, saj so te odvisne od splošnih vremenskih razmer v celotni Evropi. Tudi letos smo opazili nekaj vrst, ki jih doslej na Kolpi še nismo videli.

Letošnji popis so zagotovo najbolj zaznamovale težave zaradi tehničnih ovir (ki jim drugače pravimo ograja), ki preprečujejo dostop do reke. Žal je svoje naredila tudi stavka in potrebno odklepanje vrat za lažji dostop ni delovalo.

JZ KP Kolpa vsako leto za deležnike pripravi publikacijo s koledarjem. Za 2021 smo izdali koledar – 13 plakatov z vrstami, ki so v parku pogoste in jih bomo skozi leto predstavljali. Zelo pomembno je tudi, da je publikacija nastala v samem parku, saj je vse fotografije prispeval ljubiteljski fotograf: Matjaž Vardjan – MTA, kratek opis vrste v slovenščini pa smo prevedli tudi v angleški jezik.

Na naslovnici koledarčka je predstavljen ptič, ki je pravzaprav simbol Krajinskega parka Kolpa:

Siva čaplja (Ardea cinerea)

Velika siva vodna ptica, ki jo pogosto videvamo na jezovih reke Kolpe, meri v višino en meter, razpon kril pa doseže tudi dva metra. V letu ima vrat upognjen v obliki črke S in zato je tudi v zraku ne moremo zamenjati s podobno belo štorkljo (Ciconia ciconia), ki leti z iztegnjenim vratom. Siva čaplja (za razliko od štorklje) ni selivka in prezimuje doma. Največja kolonija domuje v Strogem naravnem rezervatu Hrastova loza med Kolpo in vasjo Miliči – a le v času gnezdenja. Ko mladiči vzletijo se kolonija do naslednje gnezdilne sezone izprazni. Pozimi veliko čapelj išče hrano tudi po opuščenih poljih in travnikih ne le na rekah. Žal je kolonijo pred leti zelo ogrozil vihar, ki je podrl nekaj gnezd, trenutno pa je njena največja grožnja agresiven posek s težko mehanizacijo, ki se izvaja v gozdnih rezervatih Marindol in Hrastova loza. Tudi v času popisa ptic se dela niso ustavila.

Fotografije: MTA – siva čaplja, popis Tončka Jankovič in Boris Grabrijan.

Vir: KP Kolpa
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj