Na vsebino

Znani prejemniki Ganglovih priznanj 2021

Plesno društvo Krokar je navdušilo s predstavo Na krilih legende. I Foto: Dejan Mržljak
Plesno društvo Krokar je navdušilo s predstavo Na krilih legende. I Foto: Dejan Mržljak

Metliški občinski svetniki so na včerajšnji dopisni seji sprejeli sklepe o dobitnikih Ganglovih priznanj za leto 2021, ki jih vsako leto podelijo na osrednji slovesnosti ob kulturnem prazniku.

Ganglovo priznanje si je prislužilo Plesno društvo Krokar za celovečerno predstavo Na krilih legende. Članicam PD Krokar je 25. junija kljub številnim protikoronskim ukrepom uspelo izvesti celovečerno plesno predstavo, ki navdih črpa v legendi o metliškem grbu in jo razširi preko njenega dobro znanega konca. Na celovečernem plesnem dogodku, ki je bil prava paša za oči, je ob bogatih zvočnih in vizualnih efektih, nastopilo 28 plesalk v starosti od treh do 33 let. Pod domiselno predstavo, ki je napolnila dvorano metliškega kulturnega doma, sta se kot koreografinji podpisali Andreja Fir in Nika Brdar.

Ganglovo plaketo, najvišje občinsko priznanje za delo na področju kulture, pa si je prislužila Alenka Mežnaršič, in sicer za dolgoletno delo na področju kulture. Mežnaršičeva je vsestranska ustvarjalka, ki s svojim delom soustvarja kulturni utrip Metlike in Bele krajine.

Pesmi je začela pisati že v osnovni šoli, leta 1987 pa je izšla njena prva pesniška zbirka z naslovom Med žitom in pšenico. Po upokojitvi je leta 2005 najprej izdala zbirko anekdot in šaljivih govorov Tukaj Obrh, sledila je knjiga s pesmimi in skeči Ujemi smeh, nato pa še zbirka njenih skečev Kapljice smeha. Skeče je tudi sama uprizarjala v igralski skupini 3M s Stankom Matekovičem in hčerko Mojco. Njeno dramsko besedilo v metliškem narečju Čula, čula, vidla, rekla je objavljeno v zborniku Podzemni izvir Obrh.

Mežnaršičevo mnogi poznajo tudi kot eno najzaslužnejših za zaščito in certificiranje belokranjske pogače kot zajamčene tradicionalne posebnosti, za kar je prejela tudi občinsko plaketo. Kot požrtvovalna predsednica Društva kmečkih žena Metlika je izdala štiri knjižice z recepti naših babic, vseskozi je bila aktivna v javnem in kulturnem življenju Metlike in tudi s svojim znanjem knjigovodstva pomagala številnim društvom.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj